PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY

Assalammualaikum semua yang sampai ke blog ini. Harini hari cuti...Anak-anak tak sekolah tapi petang petang ni diorang aktiviti bebas...so ibunya ada kesempatan sikit untuk menulis kat dalam blog ni

Khamis lepas label terbaru untuk scrub muka dan badan yang saya buat sampai. lama juga nak tunggu label ni siap sebab kawan yang tolong saya buatkan label ni cakap mesin printing dia rosak...Sebab lama tak rosak kan...syukur mesin tu rosak time buat label untuk saya...so boleh adjust lagi la...kalau ada customer yang urgent mesti sakit otak dia nak layan customer meroyan...

PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY

PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY

Haaaa ni dia label dan packaging yang terbaru. Pek terbaru ni isinya 100gram je...Sebelum ni saya buat 200gram tapi ada customer cakap banyak sebab jenuh nak habiskan. Ni mesti yang jenis tak sabar nak try next produk untuk dicuba nih...hehehe...Kalau yang pek 100gram ni kalau pakai khas kat muka ja boleh tahan sebulan ke sebulan lebih sebab kita tak pakai banyak kan...Tapi kalau pakai kat badan sekali saya tak rasa ia cukup untuk sebulan...sebab size badan kita tak tau nak kira macamne...hehehe

Apa yang menarik tentang packaging baru ni adalah ia tidak sama dengan pek pek sebelum ini. Kali ini packaging saya pilih yang simple dan selamat. Apa yang selamat?? Macam sebelum ni mula mula saya pakai bekas yang macam ni juga tapi materialnya tak sama...mudah pecah walaupun plastik. Bila nak pos saya terpaksa guna bubble wrap untuk bungkus sebab takut pecah bila kena baling dek abang posmen. Dah jadi satu hal pula saya nak kena beli bubble wrap

PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY
~ botol 1st batch ~

Selepas tu,saya tukar packaging plastik pouch yang warna silver tu. memang menarik....simple dan senang nak pos...selamat...Tapi ada juga kelemahannya,sebab bila letak dalam bilik mandi tangan dah basah susah nak buka zipper dia...pastu plastik tu jadi basah dan kadang kadang air termasuk dalam plastik...ini yang customer komplen la...sebab tu saya dah pesan sebelum berscrubbing ambil sedikit yang kita perlu je letak dalam bekas lain...In kerana saya nak elakkan kejadian di atas berlaku...huhuhu. Dan...biasanya mereka akan tanya ada yang 100gram tak...Ramai yang suggest buat pek 100gram pula...huhuhu...inilah pancarobanya bila kita jual produk homemade banyak sangat request

PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY
~ plastik 2nd batch ~

So...Kali ni saya rasa adalah yang terakhir saya tukar. Botol yang saya pilih memang menepati ciri-ciri keselamatan menyeluruh rentetan kelemahan 2 packaging sebelum ini. Packaging yang terbaru ni adalah bekas plastik juga tapi tidak akan pecah walaupun kena baling @ jatuh. Di dalamnya ada "inner cap" bagi mengelakkan isi scrub tumpah ketika tutup botol di buka. Dan label scrub saya pilih yang jenis plastik kalis air...so korang yang guna scrub ni akan terus bersemangat untuk terus guna sebab tengok labelnya macam baru je walaupun dah sebulan beli...dah nak habis dah pon isinya hahaha...

Lepas korang ambil scrub tu,tutup baik-baik guna inner cap dia...pastu tutup kemas kemas pastu boleh cuci sikit bahagian luarnya...sebab takut ada pula scrub yang tercalit-calit kat badan botol scrub tu tadi...Kalau tak cuci nanti semut or lipas suka nak datang...sebab diorang ni sangat sangat suka menziarah produk produk organik ni...dia pun nak cantik juga...hahaha

Maka,itulah cerita pendek untuk korang baca harini ya...Just nak bagitahu je...Korang korang yang belum rasa pakai scrub by zm beauty ni memang patut try...ada banyak testimoni yang best-best saya belum sempat nak tepek lagi. Saya dah amalkan scrub ni dari awal saya buat dulu...Alhamdulillah walaupun tidak secantik bidadari tapi saya rasa selamat bersama bahan semulajadi tanpa bahan kimia bertempek kat muka saya. Terima kasih sudi baca entri saya,Jumpa lagi ya...

Wassalam


GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

Assalammualaikum semua...
Harini cuaca suram dan muram je...Kat luar sedang hujan..Sejuk wooo...walaupun jam di dinding belum pukul satu tengahari lagi. Kalau tak hujan mesti tengah panas terik dah waktu waktu macamni...

Harini saya nak berbicara tentang tajuk GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE...yang lipbalm homemade tu saya punya. Tidak semestinya untuk lipbalm homemade je...Semua hasil kraftangan korang boleh guna washi tape untuk hias bagi lebih menarik. Sebenarnya banyak kegunaan washi tape ni untuk mereka yang berjiwa kreatif dan comel comel gitu hihihi...

GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

Semalam ada customer berkenan dengan lipbalm organik homemade yang saya buat haritu. So saya dengan tabahnya melilit washi tape ni disetiap bekas lipbalm untuk nampak lagi comel. Cer korang tengok comel kan??? (heheeh perasan pula) haritu saya ada tengok ada sorang adik ni hias washi tape ni kat key board laptop dia memang cantik gila...kemas je nampak...

GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

Ni koleksi washi tape yang saya ada untuk persediaan saya nak guna kat mana-mana hasil homemade saya nak bagi nampak lagi cantik. takde la banyak sangat sebab saya baru nak cuba-cuba je kan...Washi tape ni saya beli dari sorang amoy yang jual washi tape dan pelbagai jenis sticker yang cantik cantik khas untuk mereka yang suka buat benda kreatif atau DIY... kalau korang nak beli juga boleh tengok dan pilih kat SINI. Kalau ada yang tak faham korang boleh je terus whatsapp amoy ni, no whatsapp dia ada kat dalam link tu. Saya suka sangat berurusan dengan amoy ni sebab dia sangat entertain bila kita tanya soalan...Tak pernah lewat respond walaupun kita banyak soal...Dan tak jemu untuk jawab soalan walaupun saya belum pasti lagi nak beli hehehe...susah nak dapat seller macamni zaman sekarang...Hargapun takde la mahal sangat kalau dibandingkan dengan service yang diberikan

Rasanya ini je kot yang saya nak bagitahu...ahaaaa...ada satu benda lupa nak bagitahu...washi tape ni lebih kurang macam tape kertas yang plain yang kita boleh beli kat kedai tu tapi bezanya dia ada corak corak yang menarik dan ada saiz yang kita boleh pilih. Saya dah test guna dia senang nak lekat dan kalau kena air tiada masalh...tapi selepas korang tape la...kalau tape atas permukaan yang basah mana-mana tape pun tak boleh kannn...hehehe...saya tiada masalah bila nak lekatkan washi tape kat lipbalm saya...senang je nak lekat dan kemas...

Sebagai penutup kalau korang yang minat berkreatif seperti saya bolehlah dapatkan washi tape ni...Nak lekat kat handphone korang ke...cantik juga hehehe....Thank's sudi singgah sini...Thank's juga pada amoy washi tape ni sebab layan saya sebelum saya beli washi tape dari awak...hehehe...dan pada korang yang nak beli lipbalm comel ni pula leh roger roger saya eh...

Wassalam

GIVEAWAY DIOR MINIATURE PERFUME MINI BY OURMEMORIA.MY


Assalammualaikum kawan-kawan semua...dari otai hingga ke newbie...saya tergolong dalam kelompok "newbie"....Masih merangkak rangkak mencari hala tuju dalam dunia blogger. Saya kagum dengan blogger blogger otai yang telah berjaya dan tak pernah lokek ilmu untuk dikongsikan kepada newbie seperti saya. So...harini saya nak try join segmen Giveaway yang dianjurkan oleh Fiza pemilik blog Ourmemoria.my  ...

Jom kita baca apa pesanan Cik Fiza...
Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.


GIVEAWAY DIOR MINIATURE PERFUME MINI BY OURMEMORIA.MY

Copy dan klik banner untuk penyertaan
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.

GIVEAWAY DIOR MINIATURE PERFUME MINI BY OURMEMORIA.MY

Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict

Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.


KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Bismillah...
Assalammualaikum sahabat sekalian...
Topik harini lari konsep sikit dari biasa...Rasa macam bosan pula asyik cerita pasal benda yang sama so kita lari sekejap dari produk organik homemade dan kita masuk ke tajuk KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME ya...Bukan apa saya pilih tajuk ni sebab saya nak share kepada ibu bapa kat luar sana kalau-kalau mereka terlepas pandang perkembangan anak-anak mereka yang akan memberi kesan pada masa akan datang

Sebelum saya mulakan bicara tentang tajuk kita pada harini saya ingin membuat sedikit penafian disini sebab saya takut kenyataan saya akan menjadi satu isu berbangkit maka saya menafikan segala cerita ini bukan di reka-reka untuk kepentingan sendiri. Segala yang akan dicoret disini adalah pengalaman saya sendiri dan saya akan ambil sedikit sumber lain sebagai rujukan. Maka,segala isi kandungan dalam entri ini adalah sahih menurut apa yang saya sendiri lalui

Sebelum saya mulakan saya akan bagitau korang apa maksud sebenarnya autisme yang selalu korang dengar orang cerita. Autisme adalah satu ganguan perkembangan kompleks dimana gejalanya akan mula dikesan seawal umur 3 tahun yang dapat dilihat dari segi komunikasi,interaksi mereka dengan persekitaran dan sikap mereka menjalani kehidupan. Dari mata kasar yang boleh dilihat atau dikenalpasti anak autisme mempunyai masalah mempergunakan bahasa(bercakap/bertutur) dan membentuk hubungan(bergaul) dengan adik beradik atau orang sekeliling. Lebih banyak ciri-ciri lain yang korang boleh lihat lagi dari anak autisme yang mampu korang kesan dari awal

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Baiklah...Gambar di atas ini adalah anak saya. Anak saya adalah anak istimewa walaupun bila dipandang pada fizikalnya dia adalah seperti anak-anak normal yang lain. Namanya Ammar Rayyan Shah berumur 6 tahun. Ammar ada seorang abang dan seorang adik yang jarak umur 2tahun lebih daripada Ammar

Dulu saya bekerja...Pergi kerja pagi balik malam sebab obses sangat dengan kerja. So macam kurang perasan dengan perkembangan Ammar. Tapi masa Ammar berumur 20bulan(1 tahun 8bulan) saya berhenti kerja sebab ikut suami berpindah ke johor atas tuntutan kerja. Masa tu saya fikir saya akan cari kerja bila dah pindah johor sebab saya dah biasa berkerja macam tak syok pula kalau tak kerja...Itulah yang ada dalam otak saya tapi saya perlu cari pengasuh untuk anak saya dahulu

Bila sampai di johor saya tidak dapat mencari pengasuh anak saya yang menepati ciri-ciri yang saya inginkan seperti pengasuh lama anak saya. So, oleh kerana saya tidak berjaya mencari pengasuh saya pun membuat keputusan untuk menjaga anak-anak saya sendiri. Mulai saat itu saya menggalas tugas sebagai surirumah sepenuh masa. 

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar ketika 20 bulan ~

Sejak saya menjaga Ammar saya tidak nampak apa-apa yang pelik tentang dirinya cuma yang saya musykil kenapa Ammar tak bercakap dan respond,walaupun dia lapar,berak atau sakit. Ya...sebelum ni memang saya tak perasan sebab saya pergi kerja pagi suami yang hantar anak ke rumah pengasuh...malam saya balik rumah pukul 8 anak-anak dah ada kat rumah tunggu masa nak tidur pukul 9,kadang-kadang saya balik anak-anak dah tidur...

Saya betul-betul ada masa yang berkualiti untuk anak-anak pada hari ahad sahaja...hari lain cuma sejam dua bersama anak-anak yang saya sendiri tak boleh nak perasan perkembangan mereka. Semua saya serahkan kepada pengasuh yang saya anggap seperti kakak saya sendiri. Keluarganya sayangkan anak-anak saya buktinya mereka sanggup ke johor daripada selangor semata-mata nak melepaskan rindu pada anak-anak saya

Saya fikir benda ni mungkin normal sebab baru umur 20bulan takde apa-apa kot. Saya nak tunggu umur Ammar 2 tahun untuk dengar dia panggil saya "Ibu". Tak sabar rasanya nak tunggu saat Ammar nak mula bercakap tetapi bila umur dah 2 tahun Ammar masih tak nak buka mulut. Saya perhatikan Ammar suka bermain sendiri daripada bermain dengan abangnya. Bila dia dapat sesuatu benda permainan dia akan layan benda tu seolah-olah hanya dia dan benda tu je ada dalam dunia ni...Hehehe sedih taw...Ini adalah salah satu tanda-tanda anak autism ya korang...Anak autism akan duduk dalam dunia mereka sendiri

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Ammar seorang yang tak reti duduk diam. Dia seorang yang sangat aktif. Kalau balik kampung kena plan betul-betul.Kena bagitau atok dan wan nya kami nak balik supaya barang-barang bahaya(contoh pasu hiasan takut pecah) perlu disorokkan sebab Ammar ni akan pusing satu rumah tanpa henti kecuali masa tidur dia akan berhenti huhuhu...Kami suami isteri adalah keluarga yang paling aktif bergerak bergilir-gilir untuk mengejar Ammar. 

Kami kena follow Ammar sepanjang masa sebab takut ada benda yang bahaya akan berlaku kalau Ammar hilang dari radar hehehe...Yela...Ammar kan tak boleh cakap nanti kalau hilang nak panggil pun dia bukan faham kita panggil dia...Dia wat bodoh jela... Maka rumah ibu bapa kami terpaksa di renovate sementara kami berada di kampung iaitu terpaksa letak pagar setiap pintu yang ada bagi menjamin keselamatan Ammar. Masa kami balik terpaksalah keluarga kami yang lain buat senaman kaki untuk melangkah pagar...hehehe

Bila Ammar dah umur lebih 2 tahun saya dah rasa tak sedap hati sebab tengok Ammar kurang respond bila saya panggil,bagi arahan usah cakap la...bagaikan angin lalu je cakap-cakap kita ni kat dia...langsung tiada respond...panggil pon buat tak tahu je...huhuhu...sedih gila bila diperlakukan begitu oleh anak sendiri...Yang lebih menyedihkan saya Ammar langsung takde respond rasa lapar...dia buat tak tahu je...saya yang terhegeh-hegeh bagi susu@makan ikut masa ...

Kalau saya tak bagi dia tak minta pun. Pernah sekali saya cuba tak bagi susu pada masa yang ditetapkan dia buat bodoh je...takde pun usaha dia nak minta...kesian pula saya buli Ammar macamtu. Ini juga adalah salah satu simptom autisme yang korang boleh tengok pada anak korang. Saya disahkan mengandung anak ke-3 ketika itu

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Bila saya dah rasa lain macam terus bawa Ammar pergi klinik kesihatan untuk tahu apa sebenarnya masalah Ammar ni. Risau saya terlepas pandang sesuatu. Doktor cakap mungkin ada masalah "speech delay" dan Ammar dirujuk ke pakar Hospital Kluang. Okeh...lega sikit saya rasa, sebab saya akan dapat tahu apa yang sebenarnya Ammar hadapi. Lepas jumpa pakar,kami diberi 2 appoinment untuk pakar pertuturan dan Audio sebab untuk pastikan Ammar tiada masalah telinga sebab tiada respond bila panggil dia kan...Tapi bila bunyi petir dia akan tutup telinga...Mungkin juga dia hanya dengar bunyi yang kuat sahaja...masalahnya saya pernah panggil Ammar guna volume tarzan dia tetap bersikap acuh tak acuh je acano tu? huhuhu

Maka,kamipun dengan tabahnya membawa Ammar pergi ke Pakar untuk tahu apa masalah Ammar sebenarnya walaupun agak jauh juga hospital dari rumah kami. Takpela...demi kebaikan Ammar kami dayakan...Pemeriksaan telinga Ammar tidak berjaya sebab dia tak reti duduk diam. Seminit pun tak bagi can kat doktor nak jalankan tugas. Nak pujuk memang tak dapatla...last-last doktor bagi surat untuk pergi ke Hospital Batu pahat untuk audio...bagi Ammar pengsan dulu...huhuhu..Tapi kami tak pergi pun sampai sekarang

Inilah kesilapan yang kami buat,sebab terlalu dengar cakap orang. Ramai orang yang bagi komen pada kami yang Ammar ni sebenarnya ok tapi saja malas nak bercakap. Saudara mara semua cakap macamtu. Sampai ada yang cakap mungkin ada sesuatu yang mistik tentang Ammar. Kami secara tak langsung menganggap benda ni ada benarnya. kami berbelah bahagi...takut ada...risau ada...Nak pergi hospital Batu Pahat lagi...dahla kami orang baru kat johor...dengan nak bawa Ammar lagi yang tak reti duduk diam...Macam-macam halangan yang terpaksa dihadapi. Sebab itulah kami tak dapat pergi untuk buat ujian telinga untuk Ammar. Kami cuma jalani terapi cara kerja(pertuturan) sahaja untuk Ammar itupun hanya beberapa kali(4@ 5 kali saya dah lupa)

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ bukan dalam rumah je berpagar...dalam keretapun kami kena pagar~

Terapi Ammar terpaksa kami hentikan sebab saya terpaksa berkampung di Hospital Kluang selama 5minggu sebab tumpah darah. Rupa-rupanya saya ada masalah dengan kandungan uri bawah (plasenta previa tahap 3) Ya Allah masa tu Allah sahaja yang maha mengetahui apa yang saya rasakan. Dengan keadaan Ammar begitu saya hadapi situasi begini. Saya akan cerita di entri lain saat-saat cemas saya bertarung nyawa tumpah darah masa kandungan 28minggu. Mungkin saya terlalu lasak masa mengandung kali ni sebab terpaksa berlari kejar Ammar lepastu dukung sangkut atas perut hehehe...Mungkin Allah mengaturkan semua ini untuk bagi peluang pada ayahnya untuk lebih kenal dan tahu macamana nak handle Ammar semasa 5minggu saya di hospital. Tapi saya ??? Allah uji saya juga ya korang... Allah menguji saya bagaimana rasanya berjauhan dengan insan yang kita sayang...boleh bercakap tapi tak boleh pandang dan sentuh...Setiap hari saya menangis...

Selesai melahirkan,saya jalani kehidupan seperti biasa. Ammar tetap begitu tiada perubahan...masih tak nak bercakap...panggil ibu dan ayahpun tidak...Tapi dia dah pandai memberontak...bila ada sesuatu yang diinginkan dia akan tunjuk dan jerit. Kami terpaksa menjawab teka teki daripada Ammar setiap hari sebab tidak faham apa yang cuba diberitahu tetapi suruh kami buat apa yang dia mahu. Bila umur Ammar menginjak ke 4 tahun kami mula risau bagaimana masa depan Ammar. bagaimana kami nak masukkan dia ke sekolah...Sekolah mana yang boleh terima Ammar...Pada ketika itu abang Ammar bersekolah di Tadika Pasti,kami minta kebenaran cikgu untuk mencuba letak Ammar disekolah sekejap sebab nak perhatikan bagaimana dia cuba sesuaikan diri tapi Ammar asyik bergerak kesana sini tanpa dapat dikawal huhuhu...Kami cuba beberapa kali je sebab tak nak ganggu ciku mengajar dengan aksi tak reti duduk diam si Ammar ni...Ni juga salah satu ciri-ciri autisme

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar dah belajar makan sendiri~

Ammar masih lagi begitu...tiada perubahan. kami bagi gadjet yang kami download dengan bahan-bahan pendidikan ABC,123,warna dan sebagainya bagi cuba merangsang otaknya. Tahun 2016 Ammar masuk sekolah Tadika Pasti .Sebenarnya saya risau dan takut nak lepaskan Ammar untuk ke sekolah sebab takut kehadiran Ammar akan menyukarkan lagi tugas guru-guru disana. Takut Ammar mengganggu kawan-kawan yang lain. Sebab Ammar masih pakai pampers...Ammar tak reti duduk diam...Ammar tak faham arahan...Ammar itu dan Ammar ini...Ya Allah hanya Engkau sahaja yang tahu apa yang hambaMu ini rasa. Tapi saya redha je dengan jalan yang telah Allah tentukan untuk saya

Saya selalu bertanya perkembangan Ammar disekolah. Cikgu cakap Ammar guru besar sebab dia tak duduk kat meja murid...dia duduk kat meja cikgu hahaha...nak marah,nak bagi arahan dia tak faham...takkan nak pukul kan...sebab kalau pukul pun Ammar tak faham untuk apa pukulan itu dituju pada dia...Silap haribulan orang yang babab Ammar tu balik yang stress sebab Ammar tak respond dengan kemarahan yang ditunjukkan. Masa saya hantar Ammar ke sekolah dia masih belum pandai makan sendiri. Korang tahukan sekolah Pasti ni terapkan cara makan sunnah Nabi(s.a.w) makan dalam dulang tapi Ammar tak dapat join sekali sebab dia tak pandai makan lagi. Cikgu yang suap huhuhu...banyak dia makan cikgu cakap...sedap agaknya cikgu masak lain daripada ibu masak ye Ammar...Kalau kat rumah punya lah seksa nak bagi makan sampaikan ibu rasa nak bagi Ammar piala kalau ibu berjaya bagi Ammar makan dengan mudah huhuhu

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar perlu dipantau untuk bergaul dengan adiknya sebab dia bersikap agresif dengan adiknya ~

Ammar sekarang dah pandai sebut "ayah" dan "cikgu" huhuhuhu...sedih gila tak tahu nak cakap la sebab dia langsung tak sebut "ibu". Sampai hati Ammar tak panggil ibu. Setiap hari kami teruskan melatih Ammar bercakap...sebut apa yang mudah untuk dia ikut. Tapi akhirnya hampir-hampir nak hujung tahung persekolahan Ammar,dia sebut "ibu" tapi sekadar sebut sahaja...bukan maksud...Kadang-kadang panggil saya ayah...Adehhh. Setiap kali pergi sekolah naik motor je ayahnya akan berdialog walaupun pada mulanya hambar(Ammar tak layan)

Ni dialog pertama masa Ammar mula-mula masuk sekolah

Ayah : "Ni siapa?"(sambil tunjuk pada Ammar)
Ammar : "krik krik"
Ayah : "Ni siapa?" (sambil tunjuk pada diri dia)
Ammar : "krik krik"
Ayah : "Tu siapa?"
Ammar : "krik krik"


Hahahaha...selepas hampir setahun akhirnya ayah Ammar berjaya dapatkan jawapan dari Ammar

Ayah : "Ni siapa?"(sambil tunjuk pada Ammar)
Ammar : "Ammar"
Ayah : "Ni siapa?" (sambil tunjuk pada diri dia)
Ammar : "ayah"
Ayah : "Tu siapa?"(sambil tunjuk saya yang sedang berdiri kat muka pintu)
Ammar : "Ibu"

(Yesss!!! Ammar dah kenal ibu...selepas berjaya dengan percubaan ini kami berusaha untuk menambah beberapa soalan secara berperingkat bagi memastikan Ammar dapat hadam dengan satu-satu soalan yang diberikan)

Akhirnya habis setahun Ammar di Tadika Pasti. Walaupun sukar nak handle Ammar saya bersyukur dan berterima kasih kepada cikgu Anita,cikgu Ida dan cikgu Lynn sebab begitu sabar dan penuh kasih sayang menjaga Ammar. Hanya Allah akan membalas jasa kalian. Tahniah kepada PASTI MALAYSIA kerana berjaya melahirkan guru-guru yang berkualiti dan penuh wibawa. Tahun depan Ammar akan masuk sekolah sana lagi tau...Bersedia tak nak mengharungi liku-liku mendidik Ammar Rayyan Shah yang istimewa ni?

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar dah pandai makan sendiri dan try makan pedas sikit ~

Tahun 2017 Ammar sekali lagi belajar di Tadika Pasti dengan cikgu Lynn dan cikgu Ida...Cikgu Anita takde...Kali ni Ammar dah boleh makan sendiri...dah ada BFF kata cikgu...tapi bak kata cikgu sorang cakap Jerman sorang cakap Turki...hahaha. Yang membuat saya terharu sangat bila cikgu cakap Ammar sekarang dah ada perubahan. Kalau dulu masa cikgu mengajar dia jadi cikgu disiplin bergerak keliling kelas tapi sekarang Ammar dah duduk diam di tempat dia bila cikgu mengajar. 

Tahniah cikgu...dengan kesungguhan dan keikhlasan cikgu dapat bantu saya mendidik Ammar. Ammar dah boleh baca doa makan dan doa masuk tandas(hehee bukan full tapi ada bunyi la) Ammar dah boleh faham arahan mudah. Ammar dah boleh follow abangnya solat sampai habis walaupun dia tidak tahu baca dan tujuan solat tu. Ini semua hasil berkat kasih sayang cikgu menerima anak saya sebagai pelajar disana

Saya sangat-sangat bersyukur atas perubahan Ammar. Walaupun tidak banyak tetapi bagi kami ia adalah satu perubahan yang sangat bermakna. Ammar masih belum dapat bercakap dalam satu ayat. Kalau dia nak susu dia akan cakap "susu"...kalau dia berak dia akan cakap "berak". Dia masih belum berupaya untuk menggabungkan ayat. Tapi sekurang-kurangnya kami lebih mudah menjawab teka teki Ammar berbanding dahulu hehe...Pendek kata kena ikut je apa yang dia nak...Tapi kalau dia buat kesalahan saya akan tegur supaya dia akan ingat itu adalah salah

Walaupun Ammar tidak sempurna tetapi Ammar seorang yang berdisiplin. Mungkin dia ingat dengan step yang dilalui dari kecil. Ammar tidak akan masuk dalam rumah selagi seliparnya tidak diletakkan ditempat yang sepatutnya dalam keadaan lurus. Kalau ada selipar orang lain di tempat selipar dia maka bersedialah untuk selipar itu melayang hahaha...Botol susu dia bila habis menyusu kami tidak boleh ambil sesuka hati...kena minta kebenaran dia,kalau ambil terus dia akan mengamuk...kalau mengamuk sikit takpe...mengamuk tak boleh pujuk seolah-olah dia nak pusingkan balik masa tu supaya kita tak ambil sendiri. 

Kalau nasib baik dia akan berhenti mengamuk kalau kami ulang tayang...kalau nasib tak baik Ammar akan terus mengamuk yang akan memberi effect pada keseluruhan harinya...Sampai ke malam la "mood swing" Maka setiap langkah yang kami nak buat perlu ada perancangan...perlu berhati-hati sebab Ammar tak suka terima arahan...dia akan buat apa yang lazim dia buat...Maka kami kena ajar benda yang betul supaya dia tidak buat benda yang salah 

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Kopiah dia pakai sendiri jangan berani nak betulkan kalau tak kedinding beg tu dia baling huhuhuhu~

Setiap kali nak pergi sekolah adalah masalah apabila segalanya dia nak buat sendiri tapi bila tak berjaya dia mengamuk...tapi bila nak ditolong lagi mengamuk. Cuba korang bayangkan Ammar nak pakai baju dah sejam tak berjaya...dia minta saya tolong pakaikan...tapi bila dah siap pakai dia akan mengamuk suruh tanggalkan balik...10 round macamtu apa korang rasa??? hehehe

Pagi nak mandi masuk bilik mandi kena stop dulu baca doa...kalau terus masuk je alamatkan bergegar la rumah...kena tunggu dia baca doa dulu,lepastu masuk kaki kiri...kalau tersalah keluar balik...kalau dia lupa nak mengamuk untunglaa...Lepastu nak gosok gigi semua nak sendiri padahal lepas dia gosok saya gosok je lagi sekali..dia bagi je...nampak sangat dia nak buat sendiri. Itu belum lagi nak pakaikan baju sekolah semua. Kena ikut step betul-betul tak boleh salah untuk mengelakkan "mood swing" 

Pernah satu kejadian Ammar sampai sekolah cikgu telefon balik cakap Ammar menangis tak henti. Kami pun pelik apahal ni sebab masa hantar tadi ok je...Lepastu saya pergi jemput Ammar sebab kalau kes yang cikgu tak boleh handle saya akan ambil Ammar bawa balik. Sampai kat rumah dia menangis je lagi. Puas fikir apa masalah si Ammar ni...Deman tak...sakit perut tak...Tak lama tu Ammar stop nangis...fuhhhh lega....

Baru rehat sekejap tetiba dia menangis balik...siap meraung...meratap bagai...Saya jadi risau apahalnya si Ammar ni menangis macamni. Penat dia menangis dia stop kejap. Saya ingat bila bagi gadjet dia akan leka tak nangis lagi dah...syok-syok main gadjet meraung balik huhuhu...last last saya layan jela...Suami saya balik dari kerja saya bagitahu apa yang berlaku...Kami berdua berhempas pulas duduk berbincang apa yang tak kena...biasanya kalau ada yang tak kena kami akan recall balik apa yang berlaku dalam waktu terdekat. Fikir punya fikir akhirnya kami dapat jawapan kenapa Ammar jadi macamtu.

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar dekat sekolah bersama kawan-kawan & cikgu ~

Setiap hari Ammar pergi sekolah ikut pintu belakang...Naik motor dia buka kunci...baca doa...jawab soalan...babai ibu...tetapi pagi tadi ayahnya hantar ikut pintu depan...tak buat apa yang rutin yang biasa dia lalui. Ini lah puncanya...Mungkin dia mengangis tu bila teringat kenapa ayah ikut pintu depan tak macam biasa. Sebab tu dia tak menangis berterusan...bila dia terfikir dia akan menangis...syahdu betul saya tengok...Kalau korang nak tahu seminggu Ammar melalui fobia ni...Bila dia teringat dia akan menangis. nampak macam bodoh-bodoh je kan..Tapi kesannya pada diri dia kita tak tahu...Kami sangat-sangat menyesal dengan kejadian tu dan berazam lepas ni tidak akan ulangi kesilapan bodoh pada kami tapi bukan pada Ammar anak syurga kami

Rasanya dah panjang lebar saya cerita pasal Ammar. Tahun depan Ammar dah nak masuk tahun 1. Saya perlu cari sekolah yang khas untuk orang seperti Ammar sebab dia memang tak boleh sekolah biasa seperti abangnya. Ammar perlukan tempat yang sesuai untuk keadaan dia. Lupa nak bagitahu hujung tahun lepas Ammar dah sambung balik terapi pertuturan di hospital sebab saya yakin sangat memang Ammar memerlukan bantuan ini. Silap saya dulu kerana tidak meneruskan selepas saya bersalin. hurmmm...

Bulan mei ni pula akan ada appointment untuk check audio(telinga) yang tertangguh dulu...Dan 2bulan lepas Ammar check mata sebab rabun, sekarang Ammar perlukan cermin mata untuk melihat...kalau tak pakai boleh je, tapi dia tak nampak saya bila saya marah dia wat bodoh jela sebab tak nampak muka marah saya (bila tengok tv tak pakai cermin matapun dia tak nampak terpaksa kecik-kecikkan mata) Saya sudah mohon kemasukkan Ammar ke sekolah Integrasi Pendidikan Khas untuk tahun depan tapi masih belum dapat jawapan...Harap-harap Ammar berpeluang. Dan Ammar juga sudah layak menerima kad O.K.U untuk memastikan kehidupannya terbela jika sesuatu yang berlaku ke atas kami kelak

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

CIRI-CIRI AUTISME :

- Sukar berinteraksi dengan orang lain
- Terikat dengan sesuatu objek
- Cuma tahu mengajuk percakapan
- Suka memutar-mutarkan benda atau tubuh sendiri
- Tidak mahu dipeluk
- Perlakuan aneh dan berulang-ulang, termasuk menghantukkan kepala
- Suka mengasingkan diri
- Tidak pandai menyatakan kemahuan
- Tak kenal bahaya
- Sentiasa mahu benda yang sama
- Tidak memberi respons terhadap bunyi-bunyian atau respons yang luar biasa
- Enggan bertentang mata


AUTISME DI MALAYSIA :

- Kos penjagaan/terapi untuk seorang anak: RM1,150 - RM6,000
- Pusat Autisme: 30 buah
- Penghidap: 47,000 orang


( Kredit to : Sinar Harian )

Cuba korang tengok statistik di atas penghidap autisme yang sangat ramai di Malaysia. Kesian kan...Kalau ditanya pada saya apa perasaan saya ada seorang Ammar yang begini? Saya dan suami  sangat bersyukur kerana diberi peluang menjadi ibubapa kepada anak syurga bernama Ammar. Bukan semua orang dapat peluang ini. Lebih ramai yang mempunyai anak autisme yang lebih teruk...Kami hanya di uji sedikit sahaja berbanding orang lain...Saya berharap suatu hari nanti Ammar mampu berdikari dan diterima oleh masyarakat

Lagi satu saya nak bagitahu,haritu saya ada terbaca satu artikel yang mengatakan anaknya disahkan menghidap Autise gara-gara dia memberi gadjet kepada anaknya. Tidak dinafikan memberi gadjet kepada kanak-kanak adalah tindakan yang tidak bagus dan akan memberi kesan yang buruk jika ia tidak dipantau. Alhamdulillah...Ammar banyak belajar menyebut daripada penggunaan gadjet . Mungkin bunyi dan warna membantu meransang otak Ammar...Wallahualam

Saya menyeru kepada mereka-mereka yang mempunyai anak seperti saya supaya jangan bersedih kerana kita juga ibubapa yang istimewa kerana punya anak yang istimewa. Kepada mereka-mereka yang hampir dengan mereka yang punya anak istimewa tolonglah bagi sokongan janganlah korang memandang rendah kepada mereka. Hulurkan bantuan kepada mereka...Saya redha jika ada saudara mara nak kata saya sombong sebab selalu tak join gathering atau kenduri sebab Allah tahu sebabnya. 

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Akhir kata, kepada semua rakyat malaysia KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME ...perhatikan perkembangan anak-anak anda kerana mereka sangat memerlukan perhatian anda. Dapatkan rawatan dan nasihat jika ada ciri-ciri yang menjurus kepada Autisme. Jangan malu dengan keadaan anak anda sebab mereka adalah anugerah terindah buat kita sebagai tiket untuk kita ke syurga...Allahu Akhbar. Terima kasih kepada yang sudi membaca...Segala yang saya tulis ini adalah sebagai inspirasi kepada ibubapa yang mempunyai anak seperti Ammar kerana mereka tidak minta untuk dilahirkan begini. Mereka adalah anak syurga yang Allah pinjamkan buat kita sebagai ujian dalam kehidupan kita...Wassalam

SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA

Assalammualaikum semua...
Alhamdulillah saya dengan penuh semangat jitu nak juga selitkan diri untuk menulis lagi..Bukan apa kita nak berjaya kenalah ada usaha lebih...Jangan dok meratap susah susah susah tapi takde wat pape pun untuk keluar dari kesusahan yang disebut-sebut tadi. Saya tidak tujukan kepada sesiapa taw...ini adalah peringatan untuk diri saya supaya terus bersemangat untuk meneruskan apa yang telah saya mulakan.

Seperti yang dijanjikan sebelum ni saya nak review sikit pasal seorang kakak dari KL yang order 3 jenis scrub saya untuk buat jenama dia sendiri. Puas saya fikir apakah tajuk yang paling sesuai untuk diletakkan untuk entri kali ni last last saya memilih SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA  sebagai tajuknya. Amacam ok tak? Dapat search tak? hehehe

Semalam saya buat 4jenis scrub dari pagi sampai malam. Tapi kakak ni order scrub muka  dan badan je. Betul-betul seronok saya menguasai arena dapur untuk melaksanakan order kakak ni hahaha...Pukul satu pagi baru saya siap semuanya. Kalau cerita pasal letih memang sangat sangat letih tapi saya tetap berpuashati sebab saya dapat menyiapkan dengan sempurna demi kepuasan pelanggan saya. 

SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA
~ Scrub siap untuk dihantar ~

Mula-mula sekali sebagai pembuka operasi saya proses scrub koko terlebih dahulu. Selepas 2jam selesai sambung pula dengan scrub oat dan kopi...Pukul 2 selesai siap bungkus untuk kakak tu terus pos. Alhamdulillah saya berjaya pos hari yang sama selepas kakak tu buat bayaran pagi tu. Saya sangat-sangat mementingkan servis dan kualiti dalam urusniaga saya...Bagi saya ini adalah salah satu cara yang boleh diguna pakai oleh saya untuk bersaing dengan peniaga-peniaga seperti saya...Apa orang kata tu...Bersaing dengan cara sihat ye tak...

Selesai maghrib saya sambung balik buat Lipscrub yang saya dah cerita pada entri sebelum ni..Tak baca lagi??? Meh tengok kat SINI . Jangan tanya saya kenapa scrub bibir lebih mahal daripada scrub muka dan badan. Ini kerana scrub bibir lebih susah(renyah) nak buat dan bahannya lebih mahal...so kenalah kira sekali kos nya kan...hehehehe

SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA   SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA
~ ni salah satu scrub yang kakak tu ambil...in progress scrub oat & koko ~

Ramai orang tanya saya mahsyuk sangat ke jual scrub organik ni? Sebab saya dah buat kerja ni setahun lebih dah, tak henti-henti cerita pasal scrub. Kat group cerita scrub organik...kat facebook cerita scrub organik...kat IG pon cerita scrub organik...Kat blog HOMEMADE BEAUTY MALAYSIA apatah lagi asyik membebel je...Itu belum kat twiter segala bagai tu lagi..." kenapa eh kau masih lagi dengan scrub organik kau? Kau tak jemu ke? ke...kau untung gila dengan scrub organik ni?"


Hurmmm...apa jenis soalan la dia bagi kat saya pun saya tak tahu...nak kata dia cuba nak kritik tak mungkin sebab takkan la dia nak buat macamtu kat saya kan...Itulah yang ramai orang belum tahu kenapa saya masih disini dengan scrub organik saya tanpa rasa jemu. Income mahsyukk??? Saya sentiasa bersyukur dengan apa yang Allah kirimkan buat saya. Kalau ada order saya penuhi kalau tiada order saya anggap belum masanya untuk saya terima rezeki dari Allah. Saya hanya perlu berusaha sahaja...Yang Maha Pemberi Rezeki adalah Allah. 

SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA
~ Sempat ambil gambar sebelum tutup kotak...hehehe(selit sikit gambar nanti boring pula baca) ~

Itulah prinsip yang saya pegang hingga sekarang dan saya sentiasa berdoa agar selama-lamanya saya akan pegang prinsip itu. Saya berniaga bukan untuk kaya raya tetapi saya ingin membantu mereka yang memerlukan perkhidmatan saya. Kena faham ya konteks membantu versi saya...jangan ada yang cakap kalau nak bantu kenapa bagi harga yang lebih kurang je dengan orang lain yang jual scrub organik ni... Kena faham ya...Kalau saya menjual dengan harga sesuka hati dengan rate harga yang jauh lebih murah daripada peniaga lain saya akan menjadi seorang peniaga yang zalim sebab membolot semua rezeki yang mungkin mereka lebih perlukan. Saya bukan seperti itu

Lebih kurang 4 tahun lepas kami berpindah dari selangor ke johor kerana tuntutan kerja suami saya. Nak tak nak saya terpaksa berhenti kerja dan ikut pindah. Mungkin ada hikmahnya saya ditakdirkan berpindah ke sini. Masa mula mula pindah ada juga saya usaha nak cari kerja sebab dah biasa bekerja pegang duit tetiba takde kerja...sedih juga saya. Tapi saya tak berjaya dapatkan pengasuh yang berkualiti macam pengasuh anak-anak saya sebelum ni. Saya takut nak tinggalkan anak-anak saya dengan orang. Dan mungkin inilah hikmahnya yang Allah nak bagi pada saya. Dia nak saya sendiri yang mengasuh anak-anak saya...bukan orang lain..Maka...berputih mata lah saya untuk makan gaji mulai saat itu...huhuhuhu

Kalau korang nak tahu saya ni memang buta IT...sebelum ni nak buka FB pun terketaq-ketaq...Memang zero...Blog?? Apatah lagi...setahun saya buat research pasal macammana nak create blog...sebab masa mula-mula cuba create blog guna telefon bila preview jadi lain dari yang dibuat. Banyak kali cuba tak berjaya...Tanya orang semua cakap tak tahu...Tak tau macamana nak ajar saya hehehe(buta IT la katakan)...Lepastu saya cuba menjahit kerongsang bunga,kerongsang felt. Tapi tak menjadi sebab tiada sambutan...susah nak jual,mungkin tiada rezeki saya dalam bidang itu...Selepas tu saya cuba buat berniaga acar buah hantar kat kedai-kedai sekitar kawasan tempat saya tinggal...Pada mulanya ok tapi pusingan yang ke-2 saya tengok tempat saya letak acar buah saya tu tak jaga barang saya dengan betul. Tumpah-tumpah...berhabuk...sedih sangat...Korang taw kan modal buat acar buah ni besar juga...tapi takpelah bukan rezeki saya

Selepas saya gagal kali ke-2 saya join dropship produk kecantikan pula...haaa...yang ini saya buat sampai sekarang. Walaupun saya sibuk dengan scrub tapi masih ada yang mencari saya kalau diorang nak beli produk kecantiakan. Kalau korang nak tahu...daripada buat dropship inilah saya menjadi diri saya sekarang. Saya tak keluar satu sen pun modal untuk mula berniaga...

Tapi itu dulu...bukan sekarang...sekarang dah ramai sangat dropshipper sampai dah takde pelanggan yang nak membeli...Penjual lebih ramai daripada pembeli hahaha...Saya rasa memang patutpun pemborong atau pembekal atau owner produk ni letak yuran tinggi tinggi kat sesiapa yang nak jadi dropshipper supaya yang join tu adalah orang yang betul-betul minat berniaga nak cari rezeki. Ini tak...yang nak beli untuk diri sendiri sebulan sekali pun layak jadi dropshipper...Abis tu siapa yang nak beli dari kamiiiii!!!!! Huhuhuhu...pstttt korang kalau nak beli produk kecantikan dengan saya boleh tengok kat SINI

Tiada sesiapa dalam dunia perniagaan ni nak berniaga tapi tak nak untung. Semua orang berniaga sebab nak cari rezeki(daripada keuntungan). 99% sumber rezeki adalah dari perniagaan...Perniagaan adalah sunnah Rasullullah(s.a.w). Jika kita ada peluang dan ruang janganlah sia-siakan peluang untuk berniaga kerana berniaga adalah sunnah.   Tanda kita cintakan Rasullullah salah satunya adalah mengikut apa yang di ajar. Haaa kannn...dapat tak?Berniaga mampu membawa sesiapa sahaja keluar daripada masalah kewangan jika dilakukan dengan betul. Niat kena betul.

SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA
~ Alhamdulillah...masa saya sedang menaip entri ni kakak tu bagitahu barang yang saya kirim sudah sampai...~

Jangan cakap tajuk SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA ni tiada kaitan dengan apa yang saya bebelkan ni sebab saya cuma nak bagitahu korang baru sekarang(lebih kurang 6bulan yang lepas la) saya dijejaki sedikit setelah sekian lama saya berjuang untuk mendapatkan tempat dihati pengguna produk organik. Bukan saya cakap saya dah cukup berjaya saat ini tetapi saya cuma nak bagitahu sudah ada orang yang nampak saya...Kalau saya dah berjaya kaya raya mana ada masa nak membebel kat sini dik oiiii...Kalau dah berjaya sejaya jaya nya mesti sibuk sana sini...takde masa nak menaip sepatah sepatah kat blog ni...Sebab belum cukup berjayalah saya masih berada disini untuk kenalkan diri kepada orang...Tolong jangan salah anggap dengan kenyataan saya...fahamkan betul-betul ya...Tak faham boleh tanya...saya tak garang...hehehe

Jadi kesimpulan yang dapat saya rumuskan dalam tajuk SCRUB ORGANIK SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI HATI PENGGUNA  ni adalah dalam berniaga kita harus istiqomah...bukan senang nak senang,orang yang berjaya sekarang mungkin pernah gagal 10 kali sebelum ini yang kita tidak tahu sebab kita tak pernah nak ambil tahu...yang kita ambil tahu adalah kisah kejayaannya..Bersabar dengan apa jua cabaran dan rintangan. Ingat!!! Allah sentiasa ada bersama-sama kita selagi kita bersama-samaNya...Mintalah bantuanNya disaat kita kesusahan kerana Dia sentiasa berharap untuk membantu kita...Cuma tunggu kita minta sahaja

Saya berasa sangat bersyukur dengan rezeki yang diberi untuk saya. Walaupun bisnes saya tidak sehebat mana tetapi lebih baik daripada saya langsung tidak berbuat apa-apa(buang masa) sekurang-kurangnya saya dapat membantu meringankan beban suami dan keluarga. Itu sudah cukup untuk saya berpuashati. Saya doakan semoga Allah menemukan saya dengan mereka yang benar-benar memerlukan perkhidmatan saya dan mereka juga diberi kekuatan dan istiqomah untuk berjaya suatu hari nanti

Akhir sekali terima kasih kepada korang korang yang baca sampai habis entri saya kali ni. Maafkan saya jika saya ada menyakiti hati sesiapa dalam bicara saya kali ini. Segala yang saya coretkan adalah mengenai diri saya sendiri dan tiada kaitan dengan sesiapapun . Jumpa lagi dalam entri yang akan datang ya...Wassalam

LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE PERISA STRAWBERRY TERBARU BY ZM BEAUTY

Assalammualaikum gojes...
Saya sebenarnya macam nekad dalam hati nak berusaha untuk tulis entri di HOMEMADE BEAUTY MALAYSIA ni setiap hari...Konon-konon berazam la kan...tapi semalam macam terskip sehari...sedih betul...Bukan apa...semalam puas saya mencari-cari masa yang sesuai untuk saya terpacak depan laptop ni untuk berbicara tapi takde ruang untuk saya menyelitkan ponggong lebar saya atas kerusi ni...sebab semalam saya ada 3 misi " organik lover" yang perlu diselesaikan...hehehe

Jap jap...ni saya nak cerita sikit pasal salah satu misi saya semalam. Dengar sini orang kampungggg!!!! hahaha...saya nak bagitahu ni pasal LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE PERISA STRAWBERRY TERBARU BY ZM BEAUTY  ...haaaa...dengar tak? Semalam misi saya yang ke 3 adalah proses lipscrub berperisa strawberry...Nah saya belanja gambar...

LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE PERISA STRAWBERRY TERBARU BY ZM BEAUTY
~sticker tak sampai lagi...so togel je saya amik gambar...nanti sticker dah sampai saya ambil gambar dan update lagi~

Haaa...amekaw...merahnya makngah...terlanjur saya dah cerita pasal LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE PERISA STRAWBERRY TERBARU BY ZM BEAUTY  ni saya nak bagitahu korang...Lipscrub saya yang sebelum ni dah habis ya...saya dah tak buat yang macam tu lagi sebab saya dah buat formula baru dan ada penambahan kuantiti gram dalam satu bekas tu.

Mana yang tak tahu mana satu lipscrub saya yang sebelum ni boleh rujuk DISINI . Kalau korang perhatikan betul-betul memang jelas sangat perbezaan yang korang boleh nampak dari segi warna...New formula ni saya tambah lagi warna untuk kelihatan lebih menarik dan mempunyai perisa strawberry...yang lipscrub sebelum ni ada perisa papermint sahaja. Kalau korang guna scrub ni confirm korang rasa macam nak makan je sebab tergoda dengan bau strawberry yang mengasyikkan tu...huhuhu

Korang nak dengar cerita tak??? Haritu adalah sorang customer ni tanya saya "kak,awat hang punya lipscrub ni manis?" Hehehe...tetiba rasa nak terberdarah hidung pasai dengar soalan cepu emas ala-ala manja gitu dari customer...Tapi takpe...saya suka sebenarnya nak jawab soalan kalau customer tanya sebab kalau ada kesilapan kita boleh perbaiki

BAHAN-BAHAN YANG TERKANDUNG DALAM LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE :
~ Madu
~ Gula bertapis
~ Olive oil
~ Vitamin E
~ Pepermint
~ Lavender
~ Perisa Strawberry

Meh dengar jawapan saya. Saya pun bagitahu dia pasai apa lipscrub saya tu manis...Cer korang tengok bahan-bahan yang saya gunakan untuk buat Lipscrub Homemade ni,ada tak yang menggambarkan lipscrub tu akan berasa selain dari manis? hahaha... Tersantun pula saya jawab soalan cepu emas adik tu tadi...hehehe...kang buat lipscrub rasa pahit tak berdaya pulak nak menonyoh lipscrub tu...Sebelum ni saya dah war war kan dari awal...semua produk homemade yang saya buat semuanya guna 100% bahan semulajadi...Don't worry guna lipscrub ni sebab kalau tak sengaja tertelan tidak akan memberi apa-apa kemudaratan pada kesihatan korang

LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE PERISA STRAWBERRY TERBARU BY ZM BEAUTY
~ ni saya amik gambar sikit selepas settle packing lipscrub ni semalam...pukul satu pagi baru siap...huhuhu~

Kenapa korang kena pakai lipscrub ni? Tak kiralah korang nak pakai lipscrub mana-mana pun...ni saya cerita umum bukan spesifik kepada saya punya lipscrub ya hehehe... Kita kena pakai lipscrub ni sama je alasannya dengan kenapa kita kena pakai Scrub muka or scrub badan. Cuma kedudukan tempat nak tonyoh tu je yang lain kannn...Betul tak?

Lipscrub ni membantu kita untuk menghilangkan kulit mati yang ada kat bibir kita. Kita kan hari-hari pakai kan...Korang tahu kan gincu(lipstik..hehehe sedap plak sebut gincu) ni mempunyai bahan tertentu yang boleh menyebabkan bibir jadi menggelap..pastu bukan sebab tu je...kalau mereka yang selalu terdedah pada matahari juga mempunyai salah satu simptom bibir menjadi kering...maka sebab itulah kita perlukan lipscrub ni..,lipscrub ni dapat membantu mengeluarkan kulit kering yang ada kat bibir tu...

Lagi satu...ni tabiat yang selalu saya perhatikan ada yang jenis kulit bibir kering suka sangat tarik tarik kulit bibir tu...pastu berdarah bibir tu...adoiiii...Memang la rasa syok kalau bab bab mengopek ni tapi akibatnya makan dalam woooo...cer bila korang punya bibir tu dah luka sebab tangan gatal sangat nak tarik tarik...pastu singgah kedai makan untuk lunch, ada pula makanan pebret ikan pari masak asam pedas...perghhhh kecuq ayaq liuq baq hangggg...tapi sebabkan bibir pecah terpaksa lalu je kat tepi tray tu...hahahaha...kalau ye pun korang pasrah makan,tapi tetap tak dapat menikmati hidangan itu dengan selesa kannnnn?
LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE PERISA STRAWBERRY TERBARU BY ZM BEAUTY
~ ni contoh je taw...bibir kering yang patut guna lipscrub untuk repair balik kekeringan dan kerosakan bibir tu~

Eh...macam dah lari tajuk pula...tajuk LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE PERISA STRAWBERRY TERBARU BY ZM BEAUTY  tapi cerita ikan pari...hahaha...itu contoh...Selain dari yang saya sebut kat atas tu,lipscrub membantu menjadikan bibir kita lembut...halus,gebu,gebas...apa lagi...lipscrub ni membekalkan vitamin dan mineral pada bibir untuk membantu memulihkan sel sel kulit bibir yang rosak. Nanti nampak la bibir korang segar bugar...lembab dan bermaya karin...(gurau eh...bermaya je)

Cara-cara guna Lipscrub :
1) Ambil secubit lipscrub dan lumurkan pada permukaan bibir
2) Urut bibir secara pelahan lahan...jangan tonyoh kuat sangat
3) Diamkan scrub dibibir untuk seketika(lagi lama lagi bagus supaya vitamin dan mineral yang terdapat dalam bahan lipscrub tu meresap dalam kulit bibir korang)
4) Lap dengan tisu ( cuci pun boleh takde masalah)
5) Sapukan lipbalm ( kalau nak pakai lipstik terus selepas scrub bibir pun takde masalah)

Kesannya :
1) Bibir akan terasa lembut sangat
2) Bibir rasa lembab
3) Kulit kering yang ada kat bibir akan hilang
4) Bibir akan rasa lebih bersih dan ringan
5) Bibir nampak lebih cerah

Awas!!! Amaran!!! Penting!!!
Sila jangan scrub terlalu kerap...tau la syok bila guna lipscrub ni tapi jangan la sampai sehari menonyoh sampai 3 4 kali...seminggu 3 4 kali cukupla...kalau nak guna hari-hari pun takde masalah sebenarnya sebab bahan yang ada dalam scrub is bahan Alam semulajadi (hahaha...ni saya tak boleh tahan sebab ada sorang customer wasap tanya"kakak ni ke yang buat scrub alamsemulajadi tu?",macam tercuit hati saya dengan soalan adik ni...kikiki)tapi pastikan bibir korang memang memerlukan lipscrub...Kalau elok je bibir tu takyah la gatal-gatal nak tonyoh...hahaha...

So...rasanya sampai setakat ini yang saya dapat coretkan bagi menyebarkan maklumat kepada korang yang nak tahu...pada yang taknak tahu biarkan diorang ...hehehe...Saya akan update lagi pasal ada sorang kakak ni order scrub saya,,,happy sangat-sangat sebab dapat berbakti pada orang...bukan kakak ni sorang baru nak order...tapi sebab dia yang terbaru order so saya akan cerita la sikit pasal order dia kannnn...

Untuk pengetahuan korang yang baca sampai habis,setakat ni lebih kurang 20 orang yang telah ambil scrub saya untuk mereka jenamakan dengan brand mereka sendiri. Dan mereka masih lagi order dengan saya bila stok mereka habis. Saya sangat bersyukur kerana semakin hari semakin ramai yang sedar kewujudan dan misi saya...Alhamdulillah...Walaupun 20 orang bukan angka yang besar tetapi saya puashati dengan hasil usaha saya...

Pstttt...korang kalau nak try produk homemade saya jom la WA saya...Terima kasih eh baca sampai habis...Korang memang sporting...Wassalam