Showing posts with label SABUN HOMEMADE. Show all posts
Showing posts with label SABUN HOMEMADE. Show all posts

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Assalammualaikum semua...
Harini cuaca suram je...masa saya menaip entri ni di luar hujan sedang lebat...sejuk...anak-anak baru lepas mandi macam biasa la dihidangkan sebotol susu panas...berderet hero-hero saya bertiga atas tilam menikmati susu Fernleaf Family dalam botol...hehehee...

Sementara diorang tengah diam baik sayapun menghayati bait-bait tulisan tentang episod kehidupan saya sebagai surirumah sepenuh masa yang GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL. Ini kisah saya...tiada kaitan dengan sesiapa selain saya dan jika ada persamaan cerita saya dengan kisah hidup korang ini adalah secara kebetulan ya...bukan saya tiru-tiru kisah orang untuk cerita kisah saya...

Inilah kisah saya belajar buat sabun semata-mata nak cari duit lebih untuk kami sekeluarga. Macam-macam kerja dah saya buat...tetapi akhirnya saya dapat satu benda yang masuk kedalam jiwa saya...yang saya suka nak buat...yang saya minat nak buat.

Baru-baru ni saya ada buat 6 jenis sabun yang berlainan...haritu saya ada dah update salah satu darinya...meh baca sini  . Dan harini sambil cerita bab gigih ni saya tempelkan sikit pasal sabun yang kedua ni pula...Gambar sabun kat bawah ni adalah sabun Green tea. Korang mesti terkejut tengok sabun ni kan??? hehehe....

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL
Rileksss la...jangan la terkejut...Yela...biasanya sabun green tea warna hijau...tapi awat sabun green tea kali ni berwarna hitammm??? Huhuhu...Sebenarnya sabun green tea ni bukan warna hitam taw...tapi warna hijau pekat...Pasaipa warna sabun green tea homemade saya warna begitu meh saya cerita...

Kalau korang nak tahu saya pun terkejut dengan warna sabun ni bila saya buat. Tak sangka pula hasilnya begini. Pasaipa sabun green tea yang selau orang jual tu warnanya hijau menyala??(hijau terang) Krik krikkk...Sebab kalau guna serbuk green tea mereka akan dapat warna hijau pekat...Kalaupun mereka benar-benar guna serbuk green tea mereka hanya meletakkan jumlah yang sangat sedikit...

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL
~ pssstttt...sabun saya berat 90 g ya...hehehe~

Ooooo...baru saya faham kenapa sabun green tea saya warna gelap...Sebab saya letak green tea lebih banyak supaya orang yang pakai dapat merasai sendiri kenikmatan menggunakan hasil semulajadi ciptaan Ilahi...Saya letak minyak zaitun dalam sabun saya supaya kita boleh pakai selalu...bila pakai sabun ni tidak akan mengeringkan kulit muka...cuba pakai sabun yang sebarangan...sebelum solat 5 waktu korang cuci muka pakai sabun tu...saya rasa kali ke 3 cuci mesti akan rasa pedih-pedih dah muka kita....Ni bukan saya rasa...tapi saya dah pun alami....saya tidak akan berani cakap kalau saya tidak melalui situasi itu....

Lepas siap semua sabun-sabun saya ni saya dah pening kepala macamne ya nak bungkus sabun-sabun ni bila ada orang nak order. Fikir punya fikir last last saya dapat idea why not saya beli bekas untuk saya letak sabun tu...sebab biasa kita beli sabun dalam plastik tiada bekas...Bagus juga kalau saya sediakan bekas...Maksudnya saya beli bekas dan terus letak sabun tu dalam bekas dan pos kepada mereka yang beli. So...lebih memudahkan orang tu, tak perlu nak cari bekas lagi untuk letak sabun,walaupun saya tahu ini bukan satu teknik yang boleh menarik orang beli dan bukan sukar juga untuk mereka mencari bekas mereka sendiri dari dapur rumah mereka...tetapi saya sengaja suka nak letak dalam bekas...nampak kemas dan menarik...(pada pandangan mata saya la...hehehe...pujuk hati sendiri)

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Setiap hari saya berfikir dan cari info bahan apa yang memberi manfaat jika dijadikan sabun muka. Sebab biasanya saya tengok setiap hari mesti ada produk baru yang keluar bermacam-macam bentuk...macam-macam fungsi..Kan....macam-macam gaya orang buat untuk cari rezeki ye tak...hahaha

Korang baca la sendiri kat gambar bawah ni tentang fungsi sabun green tea organik homemade saya ni ya...

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Saya ni bukan pakar dalam bidang bisnes ...kalaupun saya boleh menghasilkan sabun yang berkualiti...yang hebat...belum tentu saya mampu nak bersaing dengan founder-founder produk yang hebat-hebat kat luar sana. Saya buat kerja ni pun sekadar nak mencari rezeki tambahan disamping minatnya saya pada bidang produk homemade ni

Sebelum ni saya pernah cerita pasal saya pernah terjahanamkan muka sendiri sebab obses sangat nak cantik. Tanpa fikir panjang...sebab terpengaruh dengan iklan dan testimoni saya terjebak menggunakan produk kecantikan yang hebat katanya di pasaran...yang berebut-rebut orang nak beli...Tapi akhirnya saya terpaksa terima akibatnya...cantiknya kojap yo...huhuhuhu...saba yola den..

Tapi...saya tak pernah menyalahkan produk tu pun...pasai bukan produk tu yang datang toing! toing! toing! kepada saya kan...tapi saya sendiri yang berusaha supaya produk tu sampai ke tangan saya...so maknanya bukanlah salah produk tu...Korang korang yang kat luar sana yang tersalah pakai produk tu janganlah dok meroyan salahkan orang tu...salahkan orang ni...firsttt...salahkan diri sendiri dulu pasai Allah dah letak akal kat otak kita sama rata...lu pikir la sendiri(pinjam ya nabil...huhuhu)

Bermula dari episod rakus saya tu saya berazam untuk tidak mencemarkan lagi muka saya dengan produk yang dibuat oleh kilang...Biarlah dia tulis KKM besar-besar pun saya dah tak nakkk... Saya mula belajar buat scrub dan sabun homemade untuk saya pakai sendiri...

Dan saya menggunakan minyak zaitun sebagai teraju utama produk saya sebab minyak zaitun ni saya baca merupakan satu-satu minyak yang mampu menembusi liang kulit dengan cepat dan mampu membersihkan kulit dengan sempurna. Bukan bersih sahaja...tetapi minyak zaitun akan memberikan kelembapan semulajadi pada kulit kita.

Sekarang saya sangat berbangga sebab saya hanya pakai sabun dan scrub saya sendiri untuk produk penjagaan harian saya. Selain sabun dan scrub ada juga produk lain yang saya buat untuk muka tapi lain kali saya akan share. Inilah kisah GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL...no..no...no...jangan cakap dalam hati...tak baik taw...saya bukan bangga sambil menjerit-jerit tepuk dada...tapi bangga dengan sopan santun sambil senyum dalam hati...(doa yang baik-baik ya...)

Pada mulanya saya buat untuk saya guna sendiri tetapi bila saya dah rasa best saya cuba buat lebih dan jual kat kawan-kawan group dropship...Haaaa...jangan terkejut...sambil -sambil jaga anak-anak saya buat produk organik homemade...dan sambil-sambil tu jugalah saya buat dropship produk kecantikan... Inilah saya,tak pernah jemu untuk mencari rezeki walaupun saya sedar terlalu banyak saingan dalam bidang ini. Haaa...sebab dah tercakap saya buat dropship jom la korang jenguk-jenguk KEDAI SAYA...hehee...mana taw tershopink plak kat sana kan...

Mana tak nya...sekarang kalau nak cerita jual barang dengan dropship memang tak boleh nak pergi la sebab ramai yang dah join dropship sekarang ni,sampaikan kita nak jual pun dah tak boleh sebab mereka pun boleh dapat harga dropship walaupun diorang bukan berniaga pun...beli untuk guna sendiri...Kesian kat mereka yang betul-betul buat dropship sebagai sumber pendapatan...Tapi yela...rezeki Allah yang bagi,yang penting usaha kita untuk mencarinya...Syukur saya diberi kesempatan untuk belajar buat sabun organik homemade ni...dapat juga saya bantu-bantu suami...

Oklah...saya rasa cukuplah setakat ini perkongsian saya sebagai seorang surirumah yang GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL. Bukan senang nak berjaya kerana kita kena gigih berusaha dan jangan mudah putus asa...tetapkan matlamat kita untuk apa kita berada dalam keadaan kita sekarang. Tepis semua ranjau,onak dan duri...Ini semua ujian yang Allah kirimkan buat kita untuk mendapat hadiah Besar dari-NYA...

Biarlah orang tak support kita...biarlah orang mengata yang penting kita berdoa...kita tidak perlukan support dari orang sebab support dari Allah melebihi dari segala-galanya...Allahu akhbar!!!!! 

Percayalah...kejayaan tidak akan datang bergolek dengan sendiri selagi kita tak usaha untuk dapatkannya. Tetapi jangan putus asa kalau kejayaan tidak kita kecapi walaupun kita sudah berusaha kerana itu adalah tandanya usaha kita masih belum mencukupi...Huhuhu...tetiba terharu dengan kata-kata sendiri...saya bagi nasihat bukan sebab saya sudah berjaya tetapi saya bagi nasihat dan peringatan buat diri sendiri dan kepada sesiapa yang sedang baca entri ini...Terharunyaaa...sob sob...iskk iskkkk...(boleh pinjam bahu tak??)

Semoga apa yang saya tulis ini menjadi inspirasi kepada orang lain dan jika ada yang berminat untuk mencuba sabun saya,saya sentiasa berdoa agar produk yang saya hasilkan akan memberi manfaat kepada mereka yang menggunakannya. In Sya Allah...Terima kasih kerana sudi baca entri saya sampai habis...Ingatttt...saya buat entri ini bukan untuk meraih simpati tetapi sebagai perkongsian kisah hidup saya sebagai pembuat sabun organik homemade...Wassalam


HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Assalammualaikum kawan-kawan semua...Lama betul saya tak update blog ni sebab busy sangat akhir-akhir ni siapkan order scrub dan sabun. Sabtu lepas ada seminar usahawan lagi...Terkejar-kejar juga la nak mengatur jadual kerja...

Alhamdulillah ada kesempatan untuk saya update blog harini. Last week saya ada buat 6 jenis sabun terbaharu dalam senarai produk homemade saya. Harini saya akan update satu daripada 6 sabun tu sebab saya nak tulis secara terperinci tentang sabun-sabun tu. Oleh sebab itu saya asingkan setiap sabun dalam satu slot entri

Tujuan saya buat sabun homemade ni adalah untuk mengisi masa terluang sambil manjana pendapatan. Maklumlah saya ni surirumah je...Sambil-sambil jaga anak bolehla saya buat sesuatu yang mendatangkan keuntungan kepada saya untuk bantu suami cukupkan apa yang kurang kan...

HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Beginilah keadaan ketika proses membuat sabun. Sabun homemade ni biasanya buat dalam kuantiti kecil tapi kena ulang banyak kali sebab kalau buat sekali banyak takut kurang kualiti sebab saya guna bahan yang original bukan guna extract yang dalam botol pastu titik-titik tu ya...

Contoh macam sabun kunyit + madu ni saya guna kunyit asli dan madu asli...Saya tidak menggunakan sebarang pewarna untuk bagi cantik atau sebarang bahan kimia nak bagi tahan lama. Sabun yang saya hasilkan adalah 100% tiada bahan kimia

Apa yang istimewanya sabun yang saya hasilkan dan perlu korang cuba adalah...secara jujurnya saya meletakkan niat bukan untuk berniaga semata-mata tetapi saya ingin mengajak korang-korang kat luar sana untuk mula menggunakan produk yang organik homemade. Sabun yang saya hasilkan mengandungi kandungan bahan semulajadi dalam nisbah yang banyak kerana saya ingin kita sama-sama merasai khasiat bahan itu di tahap maksimum

Produk organik ni ada 2 jenis ya...kena perhatikan betul-betul sebab kadang-kadang ada yang declare produk organik tapi hanya 30% sahaja bahan organik yang ada dalam produk...Maka sama jela korang guna produk yang ada chemical kan...Pastikan korang pakai produk yang diperakui 100% organik baru boleh katakan produk itu organik

Kenapa saya nak sangat orang pakai produk organik?
Saya bukan paksa korang untuk beli produk saya...pesanan ni khas untuk mereka yang berminat nak tahu je ya...Produk organik homemade ni kalau korang nak tahu selamat digunakan...Sepanjang saya menjual produk organik saya belum pernah sekali pun ada yang komplen kulit mereka jadi teruk sebab guna scrub atau sabun saya...Alhamdulillah semua bagi feedback yang baik dan ramai juga yang repeat order. 

Oleh sebab itulah saya masih lagi bertahan untuk meneruskan perjuangan membuat produk homemade ini. Produk organik homemade ni tidak akan memberi kesan yang buruk untuk jangkamasa panjang. Selain tu ia boleh digunakan oleh semua lapisan umur dari bayi hingga dewasa...Lelaki dan wanita...Dan yang paling penting orang yang kulit sensitif pun boleh guna...

HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Salah satu sebab utama saya ajak korang sama-sama sokong produk homemade ni sebab banyak produk kat luar sana yang saya tengok ragu-ragu kandungannya. Saya takde niat nak menjatuhkan sesiapa ya...tetapi korang sendiri boleh fikir...

Terlalu banyak produk dipasaran yang keluar setiap hari bagai cendawan tumbuh selepas hujan( teringat ayat esei masa SPM dulu hahaha)...ada yang mahal ada yang murah...tapi kita langsung tak tahu mana datangnya produk tu...mana kilangnya...yang kita tahu produk tu viral dengan testimoni wajah-wajah cantik glowing tetapi kitapun tak dapat nak pastikan kesahihan testimoni tersebut.

Berebut rebut orang nak beli sebab berebut rebut nak cantik kan..Tetiba bila dah hot produk tu muncul kat kaca TV berita utama produk tu ada kandungan mercury...ada hydroquinone...pe korang rasa kalau produk yang korang guna tu yang terpampang kat berita utama mengatakan khabar sedih tu? 

Lebih menyedihkan kalau tetiba selepas 3 bulan cantik bulan ke-4 wajah bertukar menjadi seakan-akan zombi kampung pisang...Nauzubillah...Maaf ya sahabat...Lillahi Taala bukan niat saya nak naik dengan memburukkan nama orang tapi korang punya akal fikiran untuk berfikir maka gunakanlah sebaik-baiknya

Ok lah kita berbalik pada tajuk HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK ni ya...Betul ke sabun ni boleh tolong settlekan masalah parut jerawat & jeragat korang??? Jawapan saya adalah bergantung pada tahap keterukkan masalah korang...

Kalau tahap yang kritikal janganla korang harap pakai 2 3 hari dah terus hilang. Sebab sabun ini adalah dari bahan semulajadi yang saya dah kaji kegunaan dan kemampuannya untuk membantu korang dalam masalah yang korang hadapi ( korang boleh rujuk gambar saya ada tulis kelebihan sabun kunyit + madu tu ) Kita hanya mampu merancang...yang menentukan adalah Allah

Setiap produk yang saya hasilkan pasti saya akan cuba pada diri saya sendiri. Tetapi korang kena tahu setiap orang tidak sama hormonnya...Maka jika ia sesuai dengan saya ada kemungkinan ia tidak sesuai dengan korang. Tetapi saya sentiasa berdoa supaya produk yang saya hasilkan dipelihara kualitinya dan memberi manfaat kepada mereka yang menggunakannya. 

In Sya Allah...satu kelebihan yang Allah berikan kepada saya kerana saya tergolong dalam kulit sensitif...maka saya boleh mencuba sendiri produk yang saya hasilkan untuk jadi kayu pengukur keberkesanan produk saya sendiri. Semoga apa yang saya usahakan dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan In Sya Allah

Kepada sesiapa yang ingin berurusan dengan saya boleh direct whatsapp saya ya...Terima kasih kerana terus menyokong saya.Maafkan saya jika apa yang saya tulis menyinggung mana-mana pihak...Jumpa lagi di next entri cerita pasal sabun yang lain ya... Alhamdulillah...Wassalam



CARA BUAT SABUN OAT

Assalammualaikum kepada mereka yang menerjah masuk ke blog saya ni...pas terjah ajak la kawan-kawan sekali terjah heheehehe...

Harini saya nak share sikit pasal projek yang baru saya nak update tetapi dah lama dah saya buat hehehe...bukan apa sebenarnya saya berkira-kira nak letak mana entri pasal sabun homemade ni sebabnya blog ni pasal scrub tetiba nak update pasal sabun ...terasa cuak pula saya nak mengomel huhuhuhu...

Tapi setelah berbulan lamanya memeram gambar ni saya rasa tak salah kot kalau saya cerita kat sini pasal sabun homemade ni. Alaaa... boleh je kan...

Macam biasalah...saya ni seorang yang terlalu cintakan produk organik. Semua produk kecantikan semuanya saya pilih yang organik dan 90% adalah yang saya bikin sendiri sebab tak tahu kenapa saya dah terbiasa nak guna produk yang saya sendiri buat selepas saya kecundang sebab tersalah guna skincare...hahahaha...padan muka sendiri...

CARA BUAT SABUN OAT

Berbalik pada cerita tadi. Haritu saya buat sabun Oat sebab ada sorang customer scrub oat ni order...Nak buat set katanya...dah ada scrub why not buat sabun oat sekali baru gojes kan. So gambar kat atas nun sempat saya ambil sebagai bukti saya buat sabun tuh heheehe...

Hahh? Korang nak juga buat sabun sendiri???
Boleh je saya ajar sat...nak ke?? Hehehehehe...

Senang je korang kalau nak buat sabun homemade ni...Bahan-bahan utamanya yang paling penting sekali mesti nak ada ... kalau tak ada kompom tak leh jadi...yang jadinya angan-angan jek...hahaha...

Bahan utamanya adalah :
1) Rajin(kalau malas memang tak jadi la kan...)
2) Serius (kalau tak serius jadi bubur satgi sabun korang)
3) Minat (kalau tak minat hangus sabun korang dok busy on9 sambil wat sabun)

3 Bahan ni wajib ada taw korang...kalau tak ada korang berhentila berangan-angan nak belajar buat sabun gojes macam saya buat tuh...

Poyo???
Eh mana ada...saya nak gurau je sikit-sikit...yang dah siap 3 bahan tadi boleh belajar kat sini. Senang je...hehehehe...Alaaaa...tak yah la sentap,saya gurau je kan...

Yang gambar kat atas tu saya buat sabun oat macam saya cakap tadi. Biasanya saya akan buat sebanyak 1kg base sabun. Terpulang kat korang nak guna base sabun transparent atau Opa(sabun tu warna putih susu macam dalam gambar). Same je base sabun ni...fizikal sahaja berbeza...emosi,spiritual..mental semua sama...hahaha(gurau je korang)

Mula-mula korang potong sabun tu kecil-kecil supaya proses mencairkan sabun tu amik masa yang lebih pendek. Lepas tu korang boleh masak sabun tu atas api. Jangan masak direct tau...masak cara double boiler...Jap saya cari gambar contoh...kang tersalah ajar tak pasal-pasal kena viral plak ...huhuhu...jap ek...

CARA BUAT SABUN OAT

Haaaa...ni dia contoh memasak double boiler...kuali tu dikahwinkan berdua hahahaa...kuali yang kat bawah tu korang letak air dan pasangkan api ...lepastu korang tenggek kan satu kuali lagi kat atas kuali yang ada air tu...eh eh...kuali eh..bukan periuk...ish...apa-apa jela yang penting korang faham apa yang saya sampaikan

Kemudian bila base sabun tu dah 100% cair korang boleh la letak bahan-bahan yang korang nak letak dalam sabun korang tu. Terpulang pada korang nak letak apa yang penting jangan letak terlalu banyak. Bukan apa sat gi kang banyak sangat tak boleh pulak nak panggil " sabun oat ". Oleh kerana oat dah terlalu banyak terpaksa panggil " Oat bersabun " kikiki....faham tak apa yang saya maksudkan nih???

CARA BUAT SABUN OAT

Macam ni rupanya bila saya dah letak oat kedalam sabun base yang telah cair tadi. Lepas tu saya akan letak vitamin E untuk kulit, Olive oil, Extra whitening dan extract vanila. Semua bahan ni korang boleh cari kat kedai buat sabun yang jual essential oil. tapi kena ingat korang tak perlu letak bahan-bahan tu terlalu banyak sebab essential oil ni adalah pati. Letak sikit je pun dah mencukupi

CARA BUAT SABUN OAT

Okeh...tu dia gambar sabun oat yang saya dah siapkan...yang warna hitam tu sabun kopi dan yang warna hijau tu sabun aloevera. Suka sangat tengok warnanya...lepasni nak try buat sabun warna apa pula ye hurmmmm...

Eh lupa nak bagitahu korang kalau korang nak buat sabun kopi korang letakla serbuk kopi sikit kat dalam sabun korang tu...kalau sabun kunyit letak serbuk kunyit,kalau sabun madu letak madu hehehe...takkan sabun madu letak racun pulak kan..hikhikhik(gurau je...takut korang lupa...)

Pastikan korang letak bahan-bahan yang organik taw baru leh panggil sabun organik hahahaha...yela kita kan nak pakai kat muka dan badan sendiri mestilah nak buat dari bahan-bahan yang bagus dan berkualiti barula kulit kita terjamin  cantik dan sihat semulajadi....yang penting tiada kesan sampingan untuk jangka masa panjang kan...

Kebetulan dah terjatuh hati dengan produk organik dan tersuka tanpa sengaja kat produk-produk organik ni saya pon dah terbuat banyak untuk mereka-mereka yang mengalami masalah terjatuh hati untuk berbisnes produk organik ni...hahaha...Cut to short...sesiapa yang malas nak buat sendiri tapi nak rasa pakai sabun homemade sila roger-roger saya nohhh...Terima kasih sudi terjah entri saya...jangan lupa share-share dengan kawan-kawan hehehe...

#organiklover
#sabunorganik
#scruborganik

WASSALAM