SCRUB MUKA HOMEMADE HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN BERKESAN DAN SELAMAT

Assalammualaikum semua...
Pernah tak korang mengalami masalah kesan jerawat yang tinggal di wajah setiap kali bila jerawat singgah kat muka. Biasanya orang perempuan akan mengalami masalah jerawat setiap bulan apabila mereka datang bulan. Tiada siapa dalam dunia ni yang suka akan parut yang ditinggalkan oleh jerawat itu kerana ia akan mencacatkan penampilan mereka. SCRUB MUKA HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN BERKESAN DAN SELAMAT ....Betul ke ?

SCRUB MUKA HOMEMADE HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN BERKESAN DAN SELAMAT
~ saya pengguna tegar produk organik homemade yang saya buat sendiri

Harini saya nak cerita lagi sekali pasal cara-cara nak hilangkan parut jerawat kat korang. Sekarang ni terlalu banyak produk kecantikan untuk wajah yang mampu untuk menyelesaikan masalah menghilangkan kesan jerawat ni sebenarnya. Tetapi ramai juga yang lebih gemar menggunakan cara traditional supaya lebih selamat...kan???

So...Yang baca entri ni saya anggap adalah mereka yang suka menggunakan produk organik homemade sebab sah-sah la produk homemade ni selamat digunakan pasai ia dibuat menggunakan 100% bahan semulajadi yang ada kat dapur rumah kita. Takde pun guna bahan asing yang pelik-pelik namanya...huhuhu

Pengalaman saya menggunakan produk organik homemade ni sejak beberapa bulan yang lalu membuat saya begitu tertarik nak share dengan korang tentang keunikkan produk homemade ni. Bagi saya bila saya guna produk organik saya rasa sangat free(perasaan saya la...) 

SCRUB MUKA HOMEMADE HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN BERKESAN DAN SELAMAT
~ Scrub green tea organik homemade

Saya tidak risau kalau saya nak cuci muka dengan kerap setiap kali sebelum solat menggunakan sabun organik homemade kerana sabun ni tidak akan menyebabkan kulit kering terkopek-kopek tu...Sabun homemade yang saya buat mempunyai kandungan minyak zaitun bagi memelihara kelembapan kulit muka kita

Ok...berbalik kepada cerita nak hilangkan parut jerawat guna scrub. Macam yang kita tahu scrub ni memang kerja dia menyental daki-daki dan lapisan kulit mati kat permukaan kulit kita. Dengan cara menggunakan scrub juga dapat membantu menghilangkan parut jerawat tu juga taw...pasai kalau kita asyik tepek krim...tepek foundation untuk tutup parut jerawat tu tak guna juga sebab cara ini akan memburukkan lagi keadaan. Disinilah fungsinya scrub untuk membantu mengikis parut jerawat tu daripada wajah kita.

SCRUB MUKA HOMEMADE HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN BERKESAN DAN SELAMAT
~ Scrub kopi organik homemade

Cerita pasal scrub pula...Scrub paling bagus dipakai adalah scrub yang berasakan bahan semulajadi untuk menjaga tekstur kulit korang agar lebih sihat. Takut nanti kalau guna yang ada bahan kimia tonyoh punya tonyoh akan lebih menipiskan kulit. Korang tahu kan apa akibatnya kalau kulit menipis???

Kalau tak tahu meh saya cerita sikit apa akibatnya kalau kulit menipis. Tanda kulit muka kita menipis apabila menggunakan sesuatu produk yang mempunyai bahan kimia adalah kulit kita berubah menjadi kemerah-merahan. Apabila terkena cahaya matahari kulit kita lagi bertambah merah...Silap haribulan akan terbakar...Bila terbakar walaupun tak mengeluarkan api akan mengakibatkan kulit korang berjeragat. 

Selain daripada berjeragat kulit korang akan menjadi sensitif...gatai-gatai...ruam pasai nutrien pada kulit korang yang semulajadi dipinjamkan oleh Allah kepada korang tu dah dimamah oleh bahan kimia yang korang tempel kat kulit korang tu...nak cantik cepat kan?...huhuhuhu...Saya bukan nak takutkan sesiapa...dan saya juga tidak menunding jari kepada sesiapa...saya menulis atas pengalaman saya sendiri...

SCRUB MUKA HOMEMADE HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN BERKESAN DAN SELAMAT
~ Scrub oat organik homemade

Bukan la saya bagitahu korang pakai produk organik kompom cantik bak bidadari syorga...tetapi orang yang menggunakan produk organik ni lebih kepada nak memelihara kesihatan kulit mereka untuk jangka masa yang lebih panjang. Sah-sah la barang yang kita guna untuk buat produk organik ni guna barang yang ada kat dapur rumah kita...maknanya ia selamat digunakan walaupun tertelan...huyyoooo...nikmatnya menggunakan produk organik

Kesimpulannya melalui pengalaman saya sendiri menggunakan 100% produk organik homemade untuk penjagaan harian,mingguan dan tahunan saya, saya sangat-sangat berpuas hati dan teruja kerana ia sangat membantu untuk saya mempunyai kulit yang sihat,lembab dan natural. Kalau muka saya dilanda jerawat saya hanya menggunakan keajaiban scrub untuk menghilangkannya huhuuhu...Tu belum cerita lagi kulit jadi lembut dan gebu macam kulit baby...phewwww

Tidak perlu guna produk yang mahal untuk cantik kerana kecantikan semulajadi lebih penting daripada kecantikan yang perlu dikawal(maksudnya guna skincare perlu ikut step dan kena pakai berterusan untuk kekalkan kecantikan) Maafkan saya jika saya ada tersinggung sesiapa dalam entri ini...Segala yang saya coretkan disini adalah 100% daripada kisah hidup saya...tiada kaitan dengan sesiapa sahaja di muka bumi Allah ini...Semoga kita jumpa lagi di lain entri...Terima kasih pada yang baca sampai habis...Wassalam...

PRODUK TIADA KKM TAPI 100% SELAMAT DIGUNAKAN - PRODUK ORGANIK HOMEMADE

ASSALAMMUALAIKUM SAYANG SAYANG SEMUA....
Selamat datang kepada mereka yang tersesat masuk kedalam blog saya ni...Blog saya ni adalah tempat saya update tentang cerita berkenaan produk kecantikan berasaskan bahan semulajadi ya...Bagitau pada yang tidak tahu...Takut ada yang kurang jelas dengan modus operandi blog ini hehehehe...

Harini saya nak bebel sikit pasal pertanyaan yang selalu orang timbulkan tentang produk organik homemade ni. Ramai sangat yang bertanya pada saya produk awak ada KKM tak? Produk awak ada HALAL tak?

Hurmmm...

Sudah menjadi lumrah dalam kehidupan manusia untuk mencari yang terbaik untuk digunakan. Saya tak salahkan mereka yang bertanya...malah saya suka dengan pertanyaan mereka...Kadang-kadang kepada mereka yang tidak bertanya pun saya akan bagitahu juga...

PRODUK TIADA KKM TAPI 100% SELAMAT DIGUNAKAN - PRODUK ORGANIK HOMEMADE...Haaaa ini dia yang saya bagitau. Produk yang saya jual adalah produk homemade. Produk homemade ni celah mana nak dapat KKM dik oiii...

Biasanya mereka yang jalankan perniagaan produk homemade adalah golongan yang tidak mempunyai modal yang banyak macam usahawan produk kecantiakan yang berjaya tu. So...mereka buat di rumah dalam skala yang kecil sekadar untuk menambah sedikit sumber pendapatan mereka

Mengikut pemerhatian yang saya buat kebanyakan yang menjual produk homemade ni datangnya daripada mereka yang benar-benar "organic lover" iaitu mereka adalah pengguna tegar produk organik ini. Daripada hasil dan keberkesanan produk yang mereka hasilkan itulah timbulnya idea mereka untuk berkongsi dengan orang ramai

Tetapi bukan semua orang yang berniaga produk organik homemade ni adalah pegguna tegar. Jangan terlalu fokus dengan kenyataan saya diatas...kerana mungkin 10% daripada mereka adalah golongan mereka yang menjadikan produk organik homemade ini sebagai produk untuk mereka jual bagi memenuhi keperluan kewangan mereka.

Kenapa saya berani cakap PRODUK TIADA KKM TAPI 100% SELAMAT DIGUNAKAN - PRODUK ORGANIK HOMEMADE ? Ini kerana produk organik homemade hanyalah menggunakan bahan-bahan semulajadi yang biasa kita gunakan di rumah seperti madu,kopi,oat dan sebagainya. Produk-produk semulajadi tidak akan memberi kesan sampingan kepada kita hatta jika tertelanpun masih selamat lagi. Cuba korang tengok produk yang korang pakai sekarang ni ada tak semut nak datang jenguk-jenguk? Takde kan??? Tapi kalau yang organik kenapa semut,lipas(kalau ada lipas la kat rumah korang hehehe) atau serangga-serangga lain suka nak lepak??? Sebabnya mereka pun tak sanggup nak singgah kat tempat yang ada bahan kimia uolllsssss...(renung-renungkan ya...)

Mungkin di Malaysia masih belum banyak pendedahan mengenai manfaat menggunakan produk-produk organik homemade ni kerana semua leka untuk cantik dengan cepat tetapi mereka lupa kecantikan yang cepat adalah kecantikan yang sementara. Mereka lupa untuk menilai apa kesan yang mereka akan dapat dimasa akan datang.

Kebanyakan wanita di luar negara adalah "organik lover" even mereka adalah golongan artis dan mempunyai wang yang banyak untuk membeli produk-produk yang mahal tetapi mereka lebih mengutamakan kualiti kesihatan kulit mereka daripada kecantikan yang boleh dilihat pada luaran. Malah mereka berbangga menggunakan produk organik homemade ini buktinya terdapat banyak video-video dari negara luar yang memaparkan kecintaan mereka kepada produk homemade

PRODUK TIADA KKM TAPI 100% SELAMAT DIGUNAKAN - PRODUK ORGANIK HOMEMADE

PRODUK TIADA KKM TAPI 100% SELAMAT DIGUNAKAN - PRODUK ORGANIK HOMEMADE

Ni salah satu contoh produk organik homemade yang saya hasilkan. Yang warna hijau tu scrub greentea dan yang warna putih peach tu scrub oat. Scrub ini dihasilkan sepenuhnya menggunakan bahan semulajadi. Langsung tiada letakkan apa-apa bahan tambahan untuk bagi scrub ni tahan lama ke...letak serbuk pemutih ke...atau apa-apa yang berkaitan dengan bahan kimia...It's 100% organic.

Setiap scrub mempunyai fungsi yang sama untuk membuang sel-sel kulit mati yang bertempek kat atas kulit kita,membuang daki,megurangkan kesan-kesan jeragat dan parut,melembutkan kulit,melembabkan kulit,menyalurkan vitamin dan nutrien kepada kulit dan sebagainya. Semua scrub dalam dunia ni mempunyai fungsi yang sama...tiada yang lain...

Tetapi!!!!!

Yang membezakan setiap scrub itu adalah bahan-bahan yang terkandung dalam scrub tersebut. Sebagai contoh Oat mempunyai kelebihan untuk mencerah dan melembabkan kulit manakala greentea pula mempunyai kelebihan kaya dengan antioksidan yang semua orang pun tahu dapat menegangkan kulit dan antipenuaan. Faham tak apa yang saya terangkan ni? huhuhu...macam serius sangat je dari tadi...

Ok...rasanya dah cukup panjang lebar dah ulasan saya mengenai tajuk PRODUK TIADA KKM TAPI 100% SELAMAT DIGUNAKAN - PRODUK ORGANIK HOMEMADE ni. Apa-apapun semua orang mempunyai wadah pemikiran yang berbeza. Terpulang kepada hati masing-masing untuk memilih apa yang sesuai dengan diri mereka. Sekali lagi saya nak tekankan disini bahawa janganlah memandang serong dan jijik kepada peniaga-peniaga atau pembuat PRODUK ORGANIK HOMEMADE kerana bagi saya produk organik homemade masih relevan untuk digunakan malah mempunyai permintaan yang tinggi sejak akhir-akhir ini walaupun terpaksa bersaing dengan produk-produk kecantikan yang lebih gah diluar sana. 

Hanya orang yang sayangkan diri mereka sahaja yang akan memilih PRODUK ORGANIK HOMEMADE sebagai produk penjagaan kecantikan harian mereka. Saya berharap agar suatu hari nanti lebih ramai lagi rakyat Malaysia yang sedar bahawa PRODUK ORGANIK HOMEMADE adalah yang terbaik untuk mereka kerana PRODUK ORGANIK HOMEMADE sesuai untuk lelaki dan wanita...boleh digunakan oleh bayi hingga ke orang tua...Dan yang penting tidak akan merosakkan kulit for sure....Dan juga tidak akan memberi kesan sampingan untuk jangka masa hadapan dan seterusnya

Semoga apa yang saya coretkan disini dapat memberi manfaat kepada semua orang yang mencari maklumat mengenainya. Terima kasih kepada yang sudi membaca hingga habis. Saya akan terus dan terus memperjuangkan PRODUK ORGANIK HOMEMADE ini bagi menyokong semua "organik lover" di Malaysia . Love uolllssss... Wassalam

HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Assalammualaikum kawan-kawan semua...Lama betul saya tak update blog ni sebab busy sangat akhir-akhir ni siapkan order scrub dan sabun. Sabtu lepas ada seminar usahawan lagi...Terkejar-kejar juga la nak mengatur jadual kerja...

Alhamdulillah ada kesempatan untuk saya update blog harini. Last week saya ada buat 6 jenis sabun terbaharu dalam senarai produk homemade saya. Harini saya akan update satu daripada 6 sabun tu sebab saya nak tulis secara terperinci tentang sabun-sabun tu. Oleh sebab itu saya asingkan setiap sabun dalam satu slot entri

Tujuan saya buat sabun homemade ni adalah untuk mengisi masa terluang sambil manjana pendapatan. Maklumlah saya ni surirumah je...Sambil-sambil jaga anak bolehla saya buat sesuatu yang mendatangkan keuntungan kepada saya untuk bantu suami cukupkan apa yang kurang kan...

HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Beginilah keadaan ketika proses membuat sabun. Sabun homemade ni biasanya buat dalam kuantiti kecil tapi kena ulang banyak kali sebab kalau buat sekali banyak takut kurang kualiti sebab saya guna bahan yang original bukan guna extract yang dalam botol pastu titik-titik tu ya...

Contoh macam sabun kunyit + madu ni saya guna kunyit asli dan madu asli...Saya tidak menggunakan sebarang pewarna untuk bagi cantik atau sebarang bahan kimia nak bagi tahan lama. Sabun yang saya hasilkan adalah 100% tiada bahan kimia

Apa yang istimewanya sabun yang saya hasilkan dan perlu korang cuba adalah...secara jujurnya saya meletakkan niat bukan untuk berniaga semata-mata tetapi saya ingin mengajak korang-korang kat luar sana untuk mula menggunakan produk yang organik homemade. Sabun yang saya hasilkan mengandungi kandungan bahan semulajadi dalam nisbah yang banyak kerana saya ingin kita sama-sama merasai khasiat bahan itu di tahap maksimum

Produk organik ni ada 2 jenis ya...kena perhatikan betul-betul sebab kadang-kadang ada yang declare produk organik tapi hanya 30% sahaja bahan organik yang ada dalam produk...Maka sama jela korang guna produk yang ada chemical kan...Pastikan korang pakai produk yang diperakui 100% organik baru boleh katakan produk itu organik

Kenapa saya nak sangat orang pakai produk organik?
Saya bukan paksa korang untuk beli produk saya...pesanan ni khas untuk mereka yang berminat nak tahu je ya...Produk organik homemade ni kalau korang nak tahu selamat digunakan...Sepanjang saya menjual produk organik saya belum pernah sekali pun ada yang komplen kulit mereka jadi teruk sebab guna scrub atau sabun saya...Alhamdulillah semua bagi feedback yang baik dan ramai juga yang repeat order. 

Oleh sebab itulah saya masih lagi bertahan untuk meneruskan perjuangan membuat produk homemade ini. Produk organik homemade ni tidak akan memberi kesan yang buruk untuk jangkamasa panjang. Selain tu ia boleh digunakan oleh semua lapisan umur dari bayi hingga dewasa...Lelaki dan wanita...Dan yang paling penting orang yang kulit sensitif pun boleh guna...

HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Salah satu sebab utama saya ajak korang sama-sama sokong produk homemade ni sebab banyak produk kat luar sana yang saya tengok ragu-ragu kandungannya. Saya takde niat nak menjatuhkan sesiapa ya...tetapi korang sendiri boleh fikir...

Terlalu banyak produk dipasaran yang keluar setiap hari bagai cendawan tumbuh selepas hujan( teringat ayat esei masa SPM dulu hahaha)...ada yang mahal ada yang murah...tapi kita langsung tak tahu mana datangnya produk tu...mana kilangnya...yang kita tahu produk tu viral dengan testimoni wajah-wajah cantik glowing tetapi kitapun tak dapat nak pastikan kesahihan testimoni tersebut.

Berebut rebut orang nak beli sebab berebut rebut nak cantik kan..Tetiba bila dah hot produk tu muncul kat kaca TV berita utama produk tu ada kandungan mercury...ada hydroquinone...pe korang rasa kalau produk yang korang guna tu yang terpampang kat berita utama mengatakan khabar sedih tu? 

Lebih menyedihkan kalau tetiba selepas 3 bulan cantik bulan ke-4 wajah bertukar menjadi seakan-akan zombi kampung pisang...Nauzubillah...Maaf ya sahabat...Lillahi Taala bukan niat saya nak naik dengan memburukkan nama orang tapi korang punya akal fikiran untuk berfikir maka gunakanlah sebaik-baiknya

Ok lah kita berbalik pada tajuk HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK ni ya...Betul ke sabun ni boleh tolong settlekan masalah parut jerawat & jeragat korang??? Jawapan saya adalah bergantung pada tahap keterukkan masalah korang...

Kalau tahap yang kritikal janganla korang harap pakai 2 3 hari dah terus hilang. Sebab sabun ini adalah dari bahan semulajadi yang saya dah kaji kegunaan dan kemampuannya untuk membantu korang dalam masalah yang korang hadapi ( korang boleh rujuk gambar saya ada tulis kelebihan sabun kunyit + madu tu ) Kita hanya mampu merancang...yang menentukan adalah Allah

Setiap produk yang saya hasilkan pasti saya akan cuba pada diri saya sendiri. Tetapi korang kena tahu setiap orang tidak sama hormonnya...Maka jika ia sesuai dengan saya ada kemungkinan ia tidak sesuai dengan korang. Tetapi saya sentiasa berdoa supaya produk yang saya hasilkan dipelihara kualitinya dan memberi manfaat kepada mereka yang menggunakannya. 

In Sya Allah...satu kelebihan yang Allah berikan kepada saya kerana saya tergolong dalam kulit sensitif...maka saya boleh mencuba sendiri produk yang saya hasilkan untuk jadi kayu pengukur keberkesanan produk saya sendiri. Semoga apa yang saya usahakan dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan In Sya Allah

Kepada sesiapa yang ingin berurusan dengan saya boleh direct whatsapp saya ya...Terima kasih kerana terus menyokong saya.Maafkan saya jika apa yang saya tulis menyinggung mana-mana pihak...Jumpa lagi di next entri cerita pasal sabun yang lain ya... Alhamdulillah...Wassalam



LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE

Seperti yang dijanjikan....jeng jeng jeng...

Assalammualaikum korang...harini ok tak semua? Dua tiga harini cuaca macam muram je kan...ada tempat yang hujan...ada tempat yang naik air sikit...saya tengok kat pesbuk haritu ada sorang hamba Allah ni rumahnya naik air tak sempat angkat karpet...

Sian die,jenuh nak cuci lumpur masuk dari depan sampai ke dapur...tiada tempat yang terselamat dalam rumahnya,tapi air tak tinggi mana pun tapi still patah pinggang juga la nak bersihkan huhuhuhu

Entri saya yang sebelum ni saya ada cakap nak cerita pasal LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE kan....So,today saya cerita la sikit untuk tatapan bersama sebab nanti dah lama-lama takde mood pula nak cerita.

LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE

Nak cerita pasal scrub ni korang paham-paham la taw saya ni memang kalau buat scrub sekali banyak sebab saya memang buat scrub untuk customer-customer yang berniaga. So ...bila saya habis buat projek saya akan amik gambar ni untuk rujukan customer seterusnya hahahaha...

LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE

Satu batch biasanya saya akan buat 5kg scrub. Sebab tu la sekarang saya letak minimum order 5kg untuk satu order. Yang biasa beli dengan saya akan faham...kalau yang tak faham boleh tanya...mana taw korang nak niaga scrub organik pula lepas ni huhuhuhu...

Sebenarnya mesin mixer yang besar ni saya baru beli sebab memandangkan order scrub semakin hari semakin banyak saya tak berdaya dah nak guna tangan. Pernah sekali, saya dapat order 50 kg... nak urgent pula tu...3 hari 3 malam sakit pinggang. Tapi saya redha dan bersyukur sebab scrub saya dah diterima pakai . Rezeki Allah yang tentukan...Aminnnn

LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE

Lepas dah siap mix semua bahan saya dengan tabah hati memulakan operasi packing...Cantikkan warna LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE ni? (hehehe syok sendiri). Fungsi LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE ni untuk mereka yang mengalami masalah bibir kering,pecah-pecah...bibir hitam. So,dengan LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE ni dapat membantu korang settlekan masalah yang saya sebut tadi.Haaa....lagi satu lupa nak bagi tau LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE boleh membuang sel kulit mati kat bibir akibat penggunaan lipstik yang terlalu kerap

Sebenarnya saya sengaja buat projek ni sebab tak lama lagi kan bulan puasa,biasanya bulan puasa ni memang orang yang berpuasa akan mengalami masalah bibir kering...kadang-kadang tu sampai terkopek-kopek berdarah...hurmmmm...saya pun macamtu,sebab tu saya try cara ni untuk saya guna sambil-sambil boleh jual kan...hehehe

LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE

Haaaa....ni dia hasil tangan saya... LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE... Eh lupa nak bagitau korang bahan-bahannya. Saya buat LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE ni guna gula,madu,olive oil,vit E,papermint...so korang tak perlu risau kalau masa korang tengah menenyeh termasuk dalam mulut it's ok...tapi janganla korang telan kalau masa korang pakai tu korang tengah puasa hikhikhik...

Sebenarnya saya tercicir satu gambar...cara nak guna takde gambar pula huhuhuhu...belum sempat lagi saya nak amik video cara nak pakai lipscrub ni...tapi senang je sebenarnya nak pakai...just tenyeh-tenyeh je kat bibir munggil korang tu...

CARA-CARA GUNA LIPSCRUB :
1) Basahkan bibir korang dulu
2) Ambil lipscrub sedikit(kuantiti yang mencukupi untuk bibir korang)
3) Sapu dipermukaan bibir
4) Gosok membulat dengan lembut
5) Biarkan seketika(lagi lama lagi bagus)
6) lap dengan tisu @ tuala lembab

Bila korang guna scrub ni ada bau macam fresh-fresh sikit ya sebab ada papermint tu...jangan panik pula...lepas korang scrub bibir korang bolehla terus apply lipbalm untuk bagi bibir korang lembab. Bahan-bahan yang terkandung dalam lipscrub dapat menyelesaikan masalah bibir keing korang....hip hip horeyyyyy...

So kepada korang yang berminat nak dapatkan LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE 100% original by me bolehlah roger-roger saya...macam gambar kat atas tu saya akan bagi free gift Lipbalm Homemade pada sesiapa yang beli LIPSCRUB ORGANIK HOMEMADE...so apalagi meh la wasap saya untuk jaga kemungilan bibir korang hikhikhik...

Terima kasih taw korang sudi baca sampai habis...Kalau tak saya ni syok sendiri tulis tapi takde orang baco...huwaaaaa... Ok take care eh korang...

WASSALAM

LIPBALM HOMEMADE

Assalammualaikum sahabat-sahabat saya terutama organik loverssss...

Hehehehe...Bila cerita pasal organik je saya macam ada rasa bahagia di sudut hati...tak tahulah sakit saya ni serius ke idok sebab sejak kebelakangan ni agak busy menyiapkan order dari sahabat-sahabat organik yang mula mempercayai hasil tangan saya

Harini saya nak share satu cerita pasal projek homemade juga. Cerita ini tiada kaitan dengan scrub ya...projek kali ni lain sikit dari projek sebelum-sebelum ni sebab projek ni projek pertama saya. Harini saya bertungkus lumus menyiapkan order customer yang nak lipbalm comel-comel untuk dia bagi gift kepada customer. Yela...kita niaga ni kenalah sekali sekala bagi gift kat customer barula berbunga-bunga hati customer nak berurusan dengan kita kan...

LIPBALM HOMEMADE

Terlanjur saya buatkan untuk customer ni saya dapat satu idea untuk jadikan lipbalm ni sebagai gift juga untuk customer saya yang beli lipscrub saya...LIPSCRUB??? Eh...lupa saya nak bagitahu korang...baru-baru ni saya ada buat lipscrub taw...tujuan saya buat lipscrub tu memang nak jual masa time puasa nanti sebab biasalah kan masa puasa ni memang kita tak boleh lari dari masalah bibir...tu yang saya cuba untuk membantu menyelesaikan masalah tu....Pasal scrub saya akan cerita next entri eh...

So...buat punya buat maka terhasillah lipbalm homemade by me hari ini. Mencabar juga sebenarnya buat lipbalm ni sebab perlu ada banyak kesabaran. Tapi nak buat macamana saya memang dah minat buat semua ni...so saya harungi segala dugaan...menepis segala rintangan...merempuh semua onak dan duri...(hahahaha...over sangat pulak..mengalahkan masuk explore race) maka terhasillah lipbalm homemade yang santai-santai ni...

LIPBALM HOMEMADE

Saya buat lipbalm dalam bekas comel-comel ni je. Isi satu bekas ni 5gram...saya kira mungkin boleh tahan sebulan guna sebab lipbalm ni bukan banyak pun kita nak tenyeh kat bibir kan.

LIPBALM HOMEMADE

Haaaa...ni la tadi hasil penat lelah saya...saya buat 4 warna dan bila dah siap saya campurkan dalam satu bekas. So...kalau yang beli satu bekas korang dapatla rasa semua tu. Tapi warna tu tiada memainkan apa-apa peranan pun sekadar warna sahaja sebab ini bukan lipstik ya...ini lipbalm ...so tiada warna akan terpapar di bibir korang bila guna kat bibir melainkan bibir korang memang jenis pinkish bak delima merekah mungkin boleh nampak sikit bayangan warnanya disitu...hahahaha

Ok tak? Bagi saya ok je kot sebab lipbalm ni fungsinya untuk kasi bibir lembab. Once bahan-bahannya tidak merbahaya dan berkualiti dah cukup selesa digunakan. Saya buat lipbalm ni guna Beeswax dan Vaseline. Lepastu saya campur vitamin E dan Olive oil...memang ok sangat la ditenyeh kat bibir kasi lembab

Apa-apapun saya rasa berpuashati kerana berjaya menyiapkan projek lipbalm homemade dengan jayanya tanpa assistant huhuhuhu. Terima kasih kepada mereka-mereka yang sentiasa memberi semangat kepada saya untuk terus berkarya..ehhh...berkarya eh??? Eh bukan bukan...Terima kasuh kepada mereka-mereka yang sentiasa support produk yang saya hasilkan...ni baru betul... 

Kalau tak membelipun saya tak kisah ...korang doakan pun dah cukup memberi makna kepada saya...Terima kasih banyak-banyak kepada awak.... Haaaa ye...yela...awaklah yang sedang baca entri saya ni...awaklah... Terima kasih eh sebab baca entri saya sampai habis...Kalau korang rajin korang sharela kat kawan-kawan pesbuk korang...Terima kasih taw...Jumpa lagi next entri saya nak cerita pasal scrub bibir pula...

WASSALAM 



CARA BUAT SABUN OAT

Assalammualaikum kepada mereka yang menerjah masuk ke blog saya ni...pas terjah ajak la kawan-kawan sekali terjah heheehehe...

Harini saya nak share sikit pasal projek yang baru saya nak update tetapi dah lama dah saya buat hehehe...bukan apa sebenarnya saya berkira-kira nak letak mana entri pasal sabun homemade ni sebabnya blog ni pasal scrub tetiba nak update pasal sabun ...terasa cuak pula saya nak mengomel huhuhuhu...

Tapi setelah berbulan lamanya memeram gambar ni saya rasa tak salah kot kalau saya cerita kat sini pasal sabun homemade ni. Alaaa... boleh je kan...

Macam biasalah...saya ni seorang yang terlalu cintakan produk organik. Semua produk kecantikan semuanya saya pilih yang organik dan 90% adalah yang saya bikin sendiri sebab tak tahu kenapa saya dah terbiasa nak guna produk yang saya sendiri buat selepas saya kecundang sebab tersalah guna skincare...hahahaha...padan muka sendiri...

CARA BUAT SABUN OAT

Berbalik pada cerita tadi. Haritu saya buat sabun Oat sebab ada sorang customer scrub oat ni order...Nak buat set katanya...dah ada scrub why not buat sabun oat sekali baru gojes kan. So gambar kat atas nun sempat saya ambil sebagai bukti saya buat sabun tuh heheehe...

Hahh? Korang nak juga buat sabun sendiri???
Boleh je saya ajar sat...nak ke?? Hehehehehe...

Senang je korang kalau nak buat sabun homemade ni...Bahan-bahan utamanya yang paling penting sekali mesti nak ada ... kalau tak ada kompom tak leh jadi...yang jadinya angan-angan jek...hahaha...

Bahan utamanya adalah :
1) Rajin(kalau malas memang tak jadi la kan...)
2) Serius (kalau tak serius jadi bubur satgi sabun korang)
3) Minat (kalau tak minat hangus sabun korang dok busy on9 sambil wat sabun)

3 Bahan ni wajib ada taw korang...kalau tak ada korang berhentila berangan-angan nak belajar buat sabun gojes macam saya buat tuh...

Poyo???
Eh mana ada...saya nak gurau je sikit-sikit...yang dah siap 3 bahan tadi boleh belajar kat sini. Senang je...hehehehe...Alaaaa...tak yah la sentap,saya gurau je kan...

Yang gambar kat atas tu saya buat sabun oat macam saya cakap tadi. Biasanya saya akan buat sebanyak 1kg base sabun. Terpulang kat korang nak guna base sabun transparent atau Opa(sabun tu warna putih susu macam dalam gambar). Same je base sabun ni...fizikal sahaja berbeza...emosi,spiritual..mental semua sama...hahaha(gurau je korang)

Mula-mula korang potong sabun tu kecil-kecil supaya proses mencairkan sabun tu amik masa yang lebih pendek. Lepas tu korang boleh masak sabun tu atas api. Jangan masak direct tau...masak cara double boiler...Jap saya cari gambar contoh...kang tersalah ajar tak pasal-pasal kena viral plak ...huhuhu...jap ek...

CARA BUAT SABUN OAT

Haaaa...ni dia contoh memasak double boiler...kuali tu dikahwinkan berdua hahahaa...kuali yang kat bawah tu korang letak air dan pasangkan api ...lepastu korang tenggek kan satu kuali lagi kat atas kuali yang ada air tu...eh eh...kuali eh..bukan periuk...ish...apa-apa jela yang penting korang faham apa yang saya sampaikan

Kemudian bila base sabun tu dah 100% cair korang boleh la letak bahan-bahan yang korang nak letak dalam sabun korang tu. Terpulang pada korang nak letak apa yang penting jangan letak terlalu banyak. Bukan apa sat gi kang banyak sangat tak boleh pulak nak panggil " sabun oat ". Oleh kerana oat dah terlalu banyak terpaksa panggil " Oat bersabun " kikiki....faham tak apa yang saya maksudkan nih???

CARA BUAT SABUN OAT

Macam ni rupanya bila saya dah letak oat kedalam sabun base yang telah cair tadi. Lepas tu saya akan letak vitamin E untuk kulit, Olive oil, Extra whitening dan extract vanila. Semua bahan ni korang boleh cari kat kedai buat sabun yang jual essential oil. tapi kena ingat korang tak perlu letak bahan-bahan tu terlalu banyak sebab essential oil ni adalah pati. Letak sikit je pun dah mencukupi

CARA BUAT SABUN OAT

Okeh...tu dia gambar sabun oat yang saya dah siapkan...yang warna hitam tu sabun kopi dan yang warna hijau tu sabun aloevera. Suka sangat tengok warnanya...lepasni nak try buat sabun warna apa pula ye hurmmmm...

Eh lupa nak bagitahu korang kalau korang nak buat sabun kopi korang letakla serbuk kopi sikit kat dalam sabun korang tu...kalau sabun kunyit letak serbuk kunyit,kalau sabun madu letak madu hehehe...takkan sabun madu letak racun pulak kan..hikhikhik(gurau je...takut korang lupa...)

Pastikan korang letak bahan-bahan yang organik taw baru leh panggil sabun organik hahahaha...yela kita kan nak pakai kat muka dan badan sendiri mestilah nak buat dari bahan-bahan yang bagus dan berkualiti barula kulit kita terjamin  cantik dan sihat semulajadi....yang penting tiada kesan sampingan untuk jangka masa panjang kan...

Kebetulan dah terjatuh hati dengan produk organik dan tersuka tanpa sengaja kat produk-produk organik ni saya pon dah terbuat banyak untuk mereka-mereka yang mengalami masalah terjatuh hati untuk berbisnes produk organik ni...hahaha...Cut to short...sesiapa yang malas nak buat sendiri tapi nak rasa pakai sabun homemade sila roger-roger saya nohhh...Terima kasih sudi terjah entri saya...jangan lupa share-share dengan kawan-kawan hehehe...

#organiklover
#sabunorganik
#scruborganik

WASSALAM

SCRUB ORGANIK

Assalamualaikum,salam sejahtera,Tuan/Puan/Cik…

Saya Zuraini owner @pemborong scrub organik
#organiklover
#scruborganik
#tiadabahankimia
#selamatdansuci

Terima kasih kerana sudi respond dengan iklan saya…Saya berbesar hati untuk cerita serba sedikit mengenai misi dan visi yang saya ingin ketengahkan dalam kegiatan yang saya jalankan hampir 2tahun ini.

Saya adalah salah seorang pembuat/pembekal/pemborong scrub 100% organik tanpa bahan kimia yang selamat digunakan tanpa kesan sampingan oleh semua lapisan umur dari bayi hinggalah dewasa. Mengapa saya sangat yakin bahawa scrub saya selamat digunakan? Kerana scrub ini dihasilkan oleh saya sendiri menggunakan bahan-bahan semulajadi.

Bagaimana bermulanya episode mencipta scrub ni?
Firstly saya minta maaf jika saya ni lari tajuk. Sebab soalan korang “BERAPA HARGA?”
Tapi jawapan saya meleret-leret tak kena dengan tajuk. Saya nak share sedikit kisah bagaimana bermulanya episod scrub organik dihasilkan

SCRUB ORGANIKSCRUB ORGANIK

SCRUB ORGANIK

Bermula satu ketika dahulu saya cuba menggunakan 1 set produk penjagaan muka. Tak sampai seminggu muka saya berubah menjadi cerah dan glowing. Ramai yang tegur perubahan pada muka saya. Saya dengan gembira dan senang hati meneruskan penggunaan produk tersebut tetapi ‘kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan ditengahari’ Masuk set yang ke 2 saya mengalami perubahan muka yang teruk. 

Saya tak pasti dimana silapnya…yang pasti set yang ke 2 itu adalah produk yang sama dengan set yang pertama. Muka saya naik bintik-bintik merah,berminyak,gatal dan paling menyedihkan jerawat batu kat muka saya berbiji-biji keluar serentak. Allah je yang tahu apa yang saya rasa masa tu. Saya seorang yang positif maka saya tidak pernah menyalahkan sesiapa dalam hal ini kerana kuasa memilih dan membeli adalah kuasa saya…semua yang berlaku adalah pilihan saya

Apabila berlaku situasi begini saya dengan drastik menghentikan penggunaan produk tersebut dan mula mencari produk-produk lain untuk saya guna bagi mengembalikan wajah asal saya. Untuk pengetahuan Tuan/Puan/Cik Puan saya dah cuba lebih dari 10 set produk penjagaan muka selepas kejadian itu dari yang murah hinggalah yang mahal mencecah RM200 lebih tetapi GAGAL. Saya banyak kali berputih mata kerana tidak dapat hasil yang diharapkan berbanding duit yang saya keluarkan malahan bertambah teruk.

Dipendekkan cerita saya mula buat research tentang produk-produk organik untuk membantu saya membaiki kesilapan yang telah saya lakukan. Maka terciptalah scrub organik pertama dalam hidup saya untuk saya guna sendiri dengan satu tekad untuk membaiki muka saya kembali dan untuk menguatkan lagi hasil scrub organik itu,saya dalam masa yang sama telah menghasilkan sabun organik juga untuk diguna sekali. 

Hampir 2 bulan saya gunakan scrub dan sabun ini untuk saya rasa sendiri keberkesanannya dan syukur Alhamdulillah berhasil. Jika dulu bila saya balik kampung saya terlupa letak krim muka,muka saya akan keluar bintik-bintik merah dan bila balik dari kampung muka akan jadi sunburn. Setiap kali balik dari kampung saya akan mengalami masalah ini. Tetapi setelah saya gunakan produk organik segala masalah ini selesai 100%..Saya tak perlu risau pasal muka jadi “rashes” atau jerawat lagi. Alhamdulillah…

Sehingga hari ini saya masih lagi mengamalkan produk organik saya sendiri. Saya sudah selesa menggunakan produk saya sendiri dan rasa lebih selamat kerana ia adalah 100% tanpa bahan kimia untuk menjaga kesihatan kulit dalam jangkamasa yang panjang. Biarlah ambil masa untuk cantik supaya ia berkekalan dan sihat dari dalam daripada cantik dengan cepat dan tidak pasti kesihatan kulit terjamin atau tidak dan belum pasti selamat untuk jangkamasa panjang

Setelah saya berpuashati dengan keberkesanannya saya cuba untuk berkongsi manfaat tentang produk ini kepada orang lain. Bermula dengan adik-beradik,saudara mara dan kawan-kawan sehinggalah saya kongsi manfaatnya kepada orang awam di google. Alhamdulillah sehingga hari ini saya belum dapat feedback negatif dari pengguna. Setiap hari saya dapat khabar gembira tentang produk hasil tangan saya. Setelah 6 bulan saya kenalkan produk saya kepada umum timbul idea why not saya share rezeki bersama-sama mereka yang berhasrat untuk tambah pendapatan. 

Sekarang ekonomi agak goyah…ramai yang mengambil inisiatif berniaga online…maka dengan niat membantu saya buka peluang kepada mereka yang betul-betul serius nak berniaga atau yang ingin buat duit poket terutamanya student,surirumah atau yang sedang bekerja nak buat ‘side income’ dengan cara saya bekalkan scrub dan produk-produk organik saya yang lain untuk mereka jual dengan jenama mereka sendiri. Dan Alhamdulillah…Allah masih memberi pertolongan kepada saya, ramai yang merebut peluang untuk bersama-sama saya dan sehingga kini saya masih membekalkan scrub untuk mereka yang memerlukan

Ok, berbalik kepada persoalan Tuan/Puan/Cik Puan tadi mengenai harga…
Terdapat 2 jenis scrub yang saya hasilkan iaitu dalam bentuk lembab dan dalam bentuk cair. Biasanya saya akan buat ikut permintaan pelanggan. Saya hanya akan proses scrub apabila saya sudah dapat payment. Saya tidak akan simpan stok scrub sudah siap kerana Visi saya adalah “ PRODUK FRESH,BERKUALITI  & SERVIS TIPTOP” Saya tidak menjanjikan bulan dan bintang kepada pelanggan tetapi saya akan memberikan servis yang In SyaAllah memberi kepuasan kepada pelanggan saya. 

Setiap yang berurusan dengan saya dengan tujuan nak buat bisnes scrub saya akan bagi contact nombor “supplier botol/bekas” dan “supplier sticker/label” saya sendiri bagi memudahkan urusan dan mengurangkan kos Tuan/Puan/Cik Puan untuk mencari rezeki. Konsep saya mudah “ rezeki Allah yang tentukan,maka tiada istilah berebut rezeki dalam kamus hidup saya…saya yakin dan pasti semakin banyak saya membantu semakin banyak saya menikmati manfaatnya”

SCRUB ORGANIK
FLAVOUR : KOPI/KOKO/OAT/GREEN TEA

HARGA :
RM70/KG
RM60/KG (MOQ 3KG)
RM50/KG (MOQ 6KG)
RM40/KG (MOQ 12KG)

Tuan/Puan/Cik Puan,
Sekiranya berminat untuk berurusan dengan saya boleh direct whatsapp saya di 01132484182 atau Tuan/Puan/Cik Puan boleh reply email saya in dengan no whatsapp Tuan/Puan/Cik Puan untuk saya hubungi. Terima kasih banyak-banyak kerana sudi membaca sehingga habis.

“ FIRST STEP IS THE MOST IMPORTANT TO CHANGE YOUR LIFE”

Ikhlas,

Zuraini muhammad

HASRUL HASSAN BANTU TRAFIK BLOG MEROKET

Bismillah....
Assalammualaikum semua...
Jangan terkejut dengan tajuk entri saya kali ni...sebab biasanya cerita pasal scrub tiba-tiba harini Hasrul Hassan pula jadi tajuk utama...hahaha...

Sebenarnya saya baru firstime nak join segmen dari blogger lain sebab saya ni "newbie" dalam dunia blog...masih mentah dan tak pandai sangat lagi tentang dunia blog. Kadang-kadang rasa down sangat bila langsung tiada trafik yang masuk...

Saya nak cerita sikit pasal Hasrul Hassan ni. Saya tak kenal beliau tetapi saya selalu baca entri beliau tentang perkongsian ilmu berblogging,ilmu SEO dan macam-macam lagi. Saya agak teruja sebab seorang yang bernama Hasrul Hassan sudi follow saya balik dalam masa yang singkat selepas saya follow beliau. Rasa malu pun ada sebab difollow oleh seorang yang sudah pakar. Itulah yang membuat saya bersemangat untuk terus menulis walaupun tiada sesiapa yang baca cerita saya huhuhu...Apa-apa pun saya sangat berterima kasih kepada beliau sebab memberi inspirasi kepada saya untuk terus meneroka dunia baru saya

So...bila saya terbaca pasal segmen HASRUL HASSAN BANTU TRAFIK BLOG MEROKET saya tidak mahu melepaskan peluang ini sebab beliau bukan calang-calang orang. Beliau sudah sebati dengan dunia blogging ini dan yang paling penting beliau tidak kedekut ilmu. For sure,saya yakin sangat beliau mampu memberikan trafik yang mencanak-canak untuk segmen ini. In Sya Allah....

Dengan berbesar hati saya telah melengkapkan semua syarat yang terlalu mudah dilakukan bak kata omputeh 'like a piece of cake' heheeh(betul ke ni?)...
HASRUL HASSAN BANTU TRAFIK BLOG MEROKET


Kepada sesiapa yang teringin nak meroket trafik masuk ke blog korang bolehla join segmen ni terutama kepada newbie seperti saya yang masih terkulat-kulat nak kenal dunia blogging...( Tarikh tutup 10 mac 2017 pukul 12 tengahari )

Syarat ringkas untuk join segmen ni :
1) Peserta wajib ada blog
2) Peserta perlu buat satu entri mengenai segmen ini dengan meletakkan banner yang di link kan ke SINI
3) Wajib LIKE page HASRUL HASSAN.COM( klik sekarang dan LIKE)
4) Wajib LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL ( klik sekarang dan LIKE)
5) Wajib FOLLOW INSTAGRAM HASRUL HASSAN (klik sekarang dan FOLLOW)

Selepas settle semua syarat ni,entripun dah siap korang bolehla tinggalkan link entri tentang segmen tu kat bahagian komen DISINI

Okeh...settle semua dah korang tunggu jela trafik korang mencanak-canak naik dengan bantuan otai blogger bernama HASRUL HASSAN  ini...In Sya Allah

Kalau korang rasa tak berapa faham dengan penjelasan saya korang boleh klik je banner tu untuk tengok syaratnya dengan lebih jelas...


saya nak meroket trafik di URL blogpost saya yang ini :


"Semoga saya berpeluang untuk menjadi peserta segmen Hasrul Hassan...Terima Kasih "

SCRUB KOPI

SCRUB KOPI
Salam semua kepada yang sempat singgah ke blog saya ni...

Ramai lagi rupanya yang belum pernah cuba kehebatan scrub kopi. Kebanyakan mereka merungut sebab muka nampak kusam walaupun dah pakai skincare dengan konsisten. Bila terskip pakai mula keluar bintik-bintik halus...pastu kulit kusam seolah-olah terbakar....korang pernah tak alami situasi ni?

Kat group saya cerita ni seringkali menjadi satu isu,bila ada sorang yang cerita pasal kulit kusam mereka habis semua muncul dan komen mereka juga alami benda yang sama kerana majoriti kaum wanita sekarang bekerjaya dan terlalu banyak menggunakan barang kosmetik untuk menjaga penampilan.Betul tak?So...salah satu punca masalah ini adalah penggunaan mekap yang terlalu kerap dan lama

Walaupun ada yang tidak bekerja tetapi mengikut pemerhatian saya mereka sibuk kehulu kehilir naik motor menguruskan anak ke sekolah,jemput anak balik dari sekolah...saya duduk di Johor,di johor sekolah pagi dan petang...setiap hari saya lihat kaum ibu menguruskan anak dari pagi hingga petang...kalau yang ada anak 2 3 orang dan sesi persekolahan tak sama lagi banyak kali diorang ke hulu kehilir "merempit" menguruskan anak-anak mereka. Ini merupakan salah satu sebab muka dan kulit menjadi kusam,"sunburn",tidak bermaya dan sebagainya


Oleh kerana itu saya buat artikel ini untuk perkongsian bersama.Di sini saya akan share satu kaedah yang sangat mudah dan berkesan untuk menghilangkan masalah kulit kusam yang menjadi masalah utama hampir 90% wanita asia rentetan iklim panas sepanjang tahun umumnya di Malaysia.

scrub kopi

Kaedah yang paling berkesan,murah dan mudah adalah menggunakan scrub kopi. Sangat mudah sebab korang boleh guna masa nak mandi. Masa nak mandi tu korang basahkan muka dulu....lepas 5 minit korang letak scrub kopi kat seluruh muka....urut dengan lembut dan biarkan scrub kopi tu kat atas muka sementara korang boleh mandi macam biasa....dah siap mandi semua baru korang cuci muka yang korang scrub tadi.


Nak tahu kenapa saya cadangkan supaya biarkan scrub kopi tu duduk kat muka lebih lama sementara korang mandi tu??? sebab biar semua bahan yang terkandung dalam scrub itu meresap dalam rongga-rongga kulit korang untuk membantu menghilangkan kusam kulit,menyerap semua vitamin-vitamin yang ada dalam scrub tu,melembutkan kulit,mencerahkan kulit,melembabkan kulit dan banyak lagi manfaatnya

Scrub kopi ni korang tak perlu risau kalau nak guna hari-hari sebab kesemua bahan yang terkandung dalam scrub ini adalah 100% organik dan tidak sama sekali akan merosakkan kulit korang. Tiada sebarang bahan kimia yang terkandung dalam scrub ini malah bayi pun boleh menggunakannya jika ada gatal-gatal ruam atau eczema

Selain tu scrub kopi ini boleh digunakan diseluruh permukaan kulit. Biasanya orang yang beli scrub kopi dengan saya akan tanya scrub kopi ni boleh pakai kat muka ke? hehehehe....Ni saya bagi jawapannya...Scrub kopi saya boleh digunakan ke seluruh permukaan kulit bermakna dari muka,bibir,telinga,ketiak,celah-celahan,kaki,tapak kaki da yang sewaktu dengannya boleh ditepek scrub kopi ini. Tapi janganla guna atas kulit kepala sayang-sayang oiii...nanti susah pula nak cuci huhuhu...

Kalau boleh masa proses scrub tu korang basahkan badan dengan air dulu sebab nak bagi daki-daki,sel-sel kulit mati yang bertakhta di atas kulit korang tu kembang....bila dah kembang baru senang nak keluar. Macam kita cuci pakaian la kan...kalau pakaian tu kotor sangat mesti kena rendam dulu untuk bagi kotoran tu senang nak dicuci....kan?


Bagi saya inilah satu kaedah yang sangat berkesan dan mudah untuk dipraktikkan sebab ia tak perlu ditetapkan masa untuk guna macam kita makan ubat...cukup masa kena makan. Tapi kalau pakai scrub kopi ni bila mandi korang boleh pakai...bak kata orang "sambil menyelam minum air" ehhhh...sesuai ke pepatah ni...hehehe

Oklah rasanya cukup setakat ni perkongsian saya mengenai teknik untuk kembalikan keceriaan wajah dengan scrub kopi. Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk semua yang tersesat masuk blog saya ye...Papepun terima kasih kepada mereka-mereka yang sentiasa support saya. Jumpa lagi di lain entri...sayang korang...Wassalam


SURIRUMAH JUAL SCRUB KOPI UNTUNG RM5000 SEBULAN SAMBIL KEJAR ANAK

SURIRUMAH JUAL SCRUB KOPI UNTUNG RM5000 SEBULAN SAMBIL KEJAR ANAK
"Wowww"
"Betul ke ni???"
"Boleh ke?"
"Macam tak percaya je...gimik je ni..."

Inilah jawapan spontan yang selalu keluar dari mulut kita bila ada status-status pelik yang ditulis di facebook,twitter,Instagram dan sebagainya. Kadang-kadang bila fikirkan balik macam tak logik pun ada kan....

Tapi...tak mustahil kalau semua ini adalah izin Allah,yang penting kita usaha...betul tak?


KENAPA PILIH SCRUB KOPI UNTUK BISNES?

Mula-mula jom saya cerita sikit apa definisi scrub dan apa pula kelebihan scrub sampaikan boleh buat bisnes yang berjaya

Scrub adalah salah satu produk kecantikan yang berfungsi untuk menanggalkan sel kulit mati dan menjaga kecantikan kulit dengan selamat dan berkesan. Manfaat berscrub saya rasa semua orang pun dah tahu ia mampu menghilangkan jerawat dan jeragat serta jerawat yang menjadi mimpi ngeri setiap wanita di luar sana. Selain itu scrub kopi boleh melembabkan dan melembutkan kulit.

Sebenarnya scrub kopi adalah scrub yang paling popular masakini kerana kesan dan manfaat kopi yang sangat-sangat terbaik untuk kulit. Khasiat kopi yang mengandungi antioksidan dapat membantu meremajakan kulit dan mencerahkan kulit


SURIRUMAH JUAL SCRUB KOPI UNTUNG RM5000 SEBULAN SAMBIL KEJAR ANAK

Saya rasa begitu mudah untuk menjual scrub kopi berbanding produk lain sebab scrub kopi ni mempunyai nilai kualiti yang tinggi iaitu ia tergolong dalam produk 100% organik. Scrub kopi ini dihasilkan daripada bahan-bahan organik tanpa bahan kimia sebagai penambah bagi membuatkan ia tahan lama.

Ini adalah salah satu keistimewaan scrub kopi ini. Korang dah tak payah rasa ragu-ragu lagi bila nak menjual kerana scrub ini pasti tidak akan menjejaskan kulit pelanggan korang. Kenapa saya sangat yakin berkata demikian? Sebab saya sendiri dah jual kepada beratus-ratus orang yang tidak pernah memberi komplen yang mengatakan scrub ini tidak bagus.

Ini merupakan satu kelebihan scrub kopi bila kita pilih sebagai mata pencarian. kita dah tak perlu fikir lagi pasal pelanggan komplen muka teruk lepas guna produk ita sebab kita dah tahu scrub kopi ini tidak akan merosakkan kulit sesiapa sahaja yang menggunakannya malah bayi pun boleh guna.

MODAL MINIMA

Rasanya belum pernah ada lagi mana-mana kilang yang bagi peluang kepada peniaga baru atau kecil-kecilan untuk modal minima RM300 untuk membuat produk jenama kita sendiri,adapun mungkin produk dari thailand yang kita belum pasti isi kandungannya. Paling minima saya pernah tanya RM2000. Itupun puas merayu untuk mendapatkan kuantiti minima dengan alasan baru nak mencuba pasaran.

Tetapi dengan scrub kopi organik ini modal paling minima hanya RM300 untuk membuat scrub kopi jenama anda sendiri. Saya kira korang sangat beruntung kerana ada peluang yang sangat baik ini kerana jalan untuk menambah pendapatan terbuka luas bagi mereka yang memang sedang mencari peluang ini

Kalau korang rasa RM300 ini pun sangat besar dan tidak mampu untuk korang laburkan untuk memulakan perniagaan saya rasa ia sangat melampau. Habis korang nak keluar modal RM50 ke untuk buat jenama korang sendiri? hehehee....memang sampai ke sudahla korang duduk di takuk tu je....


5 PERKA YANG PERLU KORANG ELAKKAN UNTUK BERJAYA


Yang PERTAMA adalah bertangguh. Orang yang berjaya sentiasa mengejar masa untuk menempa kejayaan lebih awal supaya suati hari nanti dia tidak berlu berkata-kata seperti ini " kalau aku tahu macamni dari dulu lagi aku dah buat"


Yang KEDUA jangan dikenang perkara yang lepas kerana ia sudahpun menjadi sejarah. Sama ada perkara itu berupa kegagalan mahupun kejayaan,jadikan ia sebagai pembakar semangat untuk kita berjaya lagi dan lagi

Yang KETIGA adalah berkaitan dengan yang pertama tadi. Kadang-kadang ada juga orang yang selalu memberi alasan untuk menunggu masa yang sesuai baru nak mula. Inilah kesilapan yang selalu kita lakukan kerana masa tidak akan menunggu kita. Kejayaan tidak akan berlaku jika kita menunggu ia,kerana kita yang mencipta kejayaan bukan kejayaan yang mencipta kita. Heheheehe...Masa yang sesuai adalah SEKARANG!!!! Kerana tiada masa yang spesifik untuk berjaya,bila-bila masa pun boleh berjaya,yang penting adalah langkah pertama kita menuju kejayaan

Yang KEEMPAT adalah takutkan kegagalan. Kegagalan ni sangat subjektif untuk dirungkaikan kerana ia adalah satu situasi yang semua orang pernah dan akan lalui. Cuba korang tanya orang yang berjaya ada tak yang tak pernah gagal? 99% orang berjaya adalah kerana mereka gagal dahulu barulah mereka belajar dari kesilapan seterusnya menempa kejayaan

Dan yang KELIMA selalu sangat berfikiran negatif. Belum buat lagi dah fikir yang negatif padahal kita belum tahu lagi apa yang akan berlaku dimasa akan datang. Buang sikap berfikiran negatif ini tukarkan kepada positif maka korang akan merasai aura positif ini muncul dalam diri sekaligus menjadi pembakar semangat korang untuk memulakan langkah menempa kejayaan. Berhenti berfikiran negatif kerana jika negatif dalam mindset kita maka negatiflah jadinya dan jika positif fikiran kita maka positiflah semuanya


NAK JUAL KAT MANA???

Zaman sekarang zaman Facebook,Instagram,Wechat....whatsapp dan sebagainya. Macam-macam cara kita boleh jual. Sekarang budak sekolah rendah pun dah pandai bersosial di facebook. Inilah satu kelebihan media sekarang. Maka,kita perlu ambil kesempatan atas kelebihan ini. Sekarang bila buka je facebook penuh dengan bermacam-macam iklan jualan,majoriti pengguna facebook menjadikan facebook sebagai medium perniagaan mereka. Tak salah kita untuk mencuba merebut peluang ini. 

Jika kita buta IT,takde facebook semua tu kita boleh jual dengan kawan-kawan,jiran tetangga....adik beradik. Kalau kita seorang pelajar kita boleh perkenalkan pada kawan-kawan belajar. Ada seorang pelanggan saya seorang pelajar Universiti berjaya menjual scrub kopi atas jenama dia sendiri walaupun dia adalah seorang lelaki. Untuk berjaya tidak kira masa,dimana mahupun jantina. Dimana ada kemahuan disitu kejayaan menanti kita

Haaaaa.....baru tadi cakap jangan berfikiran negatif,ni dah kalut takut tak leh jual....Banyak-banyak berdoa minta Allah permudahkan urusan kita...In Sya Allah yang susah akan menjadi senang


KENAPA TUNGGU LAGI????

JOM BERMULA DARI SEKARANG!!!!


Mari kita ubah ekonomi hidup kita. Kita tolong suami kita menambah pendapatan. Lepas ni tak perlu dah minta suami duit untuk beli barang yang kita nak....yang kita idamkan....yang kita suka

Sebab bukan mudah nak minta duit dari suami ni lebih-lebih lagi kalau suami jenis gaji cukup-cukup makan. Bukan kedekut tapi lebih kepada berjaga-jaga. Jadi,kita pun terpaksa telan air liur je bila apa yang kita idamkan terpaksa dipendamkan. Kalau kita punya duit pendapatan sendiri kita mampu untuk mendapatkan sendiri disamping boleh juga membantu suami jika ada masalah. Betul tak?

Ini lah salah satu punca kebanyakan wanita di luar sana berniaga sambilan secara online walaupun mereka sudah ada kerja hakiki. Kebanyakan mereka berniaga online untuk mendapatkan kebebasan kewangan bagi memenuhi tuntutan ekonomi mereka. Mungkin bukan sebab gaji tak cukup tetapi mungkin ada pelbagai alasan lain untuk mereka cari duit lebih


SAYA PUN SAMA SEPERTI KORANG...

MASA MULA-MULA NAK BERMULA SANGAT TAKUT...

TAKUT TAK BOLEH JUAL...

TAKUT SCRUB KOPI TAK MENJADI....

TAPI.....

Saya kuatkan semangat,saya tabahkan hati...Saya berkata "belum cuba belum tahu" saya teruskan sebab saya nak tahu apakah kesudahan percubaan saya. Adakah saya buat benda yang betul. Adakah percubaan saya berjaya...

Alhamdulillah percubaan saya berjaya dengan izin Allah. Pada mulanya sambutan kurang memuaskan sebab saya ni sedikit malas bab-bab nak promosi. Kalau tak promosi macamana orang nak kenal barang kita betul tak?? Inilah kesilapan yang saya lakukan di awal-awal saya mula berniaga scrub. Tetapi saya tetap kuatkan hati untuk teruskan dengan istiqomah. Setiap hari saya berdoa supaya apa yang saya usahakan mendatangkan hasil yang setimpal dengan tawakkal yang saya gadaikan.

Alhamdulillah scrub yang saya hasilkan mendapat perhatian dihati pengguna. Saya sedar ini baru tempias hasil sahaja Allah kirimkan buat saya buat membakar lagi semangat. Walaupun hanya tempias saya dah rasa seperti satu kejayaan yang besar buat saya kerana pada awalnya saya ragu-ragu dengan apa yang bakal saya lakukan. 

Walaupun belum ramai yang tahu kewujudan scrub kopi saya,belum ramai yang pernah cuba tetapi saya bersyukur sebab sepanjang saya menghasilkan scrub kopi organik ini belum pernah dapat satu pun "bad feedback" dari pelanggan. 100% pelanggan menyukai scrub kopi organik saya. Alhamdulillah...Allah mendengar doa saya...Allah mendengar rintihan saya supaya memelihara kesucian niat saya menghasilkan scrub ini untuk memberi manfaat kepada sesiapa sahaja yang menggunakannya bukan untuk keuntungan dan menjadi kaya raya semata.


BETULKAN NIAT

Selepas lebih 4 bulan saya jual scrub kopi secara retail timbul satu idea untuk saya berkongsi manfaat scrub kopi saya kepada mereka yang minat berniaga atau yang berniat nak menambah pendapatan tapi belum ada idea nak jual apa. Mak saya pernah cakap dulu,benda baik elok kita kongsi bersama. Bukan mak saya je cakap...ramai juga yang cakap macamni rupanya...mungkin mak diorang pun cakap macamtu juga kot kat diorang dulu...hehehe...

Dengan niat yang ikhlas saya war-warkan dimedia sosial bahawasanya saya sudi menyediakan scrub kopi organik yang terbaik untuk mereka letak atas jenama mereka sendiri dengan modal yang sangat-sangat minima yang mampu untuk semua orang. Kita sama-sama ubah kehidupan kita...sama-sama ubah ekonomi kita...Alhamdulillah...Syukur kepada Ilahi kerana dengan rahmatnya saya dipilih untuk menerima rezekiNya...ramai yang menghubungi saya untuk buat scrub atas jenama mereka dan Alhamdulillah juga mereka terus bertahan hingga hari ini untuk terus "repeat order". Testimoni boleh rujuk dibahagian menu ya...Sehingga hari ini saya masih menerima tempahan secrub kopi tanpa putus-putus...Syukur Ya Allah


PEMBEKAL STICKER/LABEL MURAH

Saya berbesar hati untuk berkongsi pembekal sticker yang murah dan mudah berurusan dengan korang semua. Bukan saya nak pancing supaya korang beli scrub dengan saya tapi ada dikalangan orang-orang yang baru nak terjun ke bidang ni terkulat-kulat nak cari orang buat sticker. Bila dapat orang buat sticker terpaksa pula ikut minimum order yang besar sampai 200pcs sedangkan nak mulakan bisnes scrub pakej paling kecil adalah 30 peket. Takkan la diorang nak tempah sticker sampai 200pcs untuk memenuhi MOQ. kesian kan?? Oleh itu saya akan rekomenkan seorang sahabat saya yang merupakan sorang pembuat sticker untuk berkerjasama dengan anda bagi menyokong niat murni saya membantu sesama kita berniaga. In Sya Allah dia akan memberikan MOQ order untuk sticker 50pcs untuk sekali order . Tapi janganlah korang minta dia buatkan sticker 10pcs,kesian dia...dia nak tolong kita tup tup dia pula terpaksa tanggung kos elektik untuk buat sticker 10pcs huhuhuhu...

Bermula dari takut-takut...tak yakin saya akhirnya berjaya menghasilkan scrub kopi yang memberi manfaat kepada semua orang. 

Kesimpulannya,kejayaan ini tidak kira masa,darjat,warna kulit,jantina dan sebagainya. Yang penting niat kita dan usaha kita untuk merebut kejayaan tersebut. Saya seorang surirumah yang menjaga 3 orang anak saya sendiri mampu melakukannya sudah pasti korang pun mampu juga. Pilihan terletak pada tangan sendiri. In Sya Allah,setiap kebaikan pasti ada kebaikan juga...Ini janji Allah

Akhir kata,terima kasih kepada semua kerana sudi membaca perkongsian ringkas mengenai scrub kopi organik saya. Kepada yang berminat boleh terus hubungi saya. In Sya Allah saya akan memberikan servis dan kualiti terbaik untuk korang semua. Rezeki hanya datang dari Allah...Wassalam...